Підвищення пенсій на 200 гривень: “молоді“ пенсіонери з грудня отримали надбавку до виплат

Із грудня в багатьох українців зросла пенсія. Це підвищення пенсій є вже п’ятим у нинішньому році та останнім на весь наступний рік. Для деяких українців грудневе підвищення становитиме лише кілька гривень. Хтось отримуватиме на 660 гривень більше. А в когось і зовсім виплати залишаться незмінними. При цьому для однієї вікової групи підвищення пенсій становитиме 200 гривень.

На стільки зросла мінімальна пенсія для громадян, молодших за 70 років. До грудневого підвищення їхня мінімальна пенсія становила 2 300 гривень. А тепер вона виросла до 2 500. Але для того, щоб отримувати таку мінімальну пенсію, слід відповідати двом критеріям: пенсіонер не повинен працювати, і його страховий стаж має становити не менше 30/35 (жінки/чоловіки) років.

При цьому пенсіонерам, у яких немає такого стажу, розмір мінімальної пенсії вважатимуть, виходячи з 2 500 гривень, зі знижуючим коефіцієнтом пропорційно їх стажу.

Підвищення пенсій на 200 гривень: “молоді“ пенсіонери з грудня отримали надбавку до виплат

Однак тут доречно нагадати, що пенсіонерам віком від 65 років, які мають стаж 30/35 років, з 1 жовтня цього року не можуть виплачувати пенсію, яка була б нижчою за 40% від мінімальної зарплати, тобто нижчою за 2 680 грн. Таким чином, їхня мінімальна пенсія і так вища за 2 500. Тому підвищення з 2 300 до 2 500 в основному торкнеться наймолодших пенсіонерів – у віці до 65 років.

При цьому громадяни, які одержують максимальну пенсію, з грудня почнуть отримувати надбавку у розмірі 660 гривень. А тим, хто має наднормативний стаж, додадуть доплату за кожен рік, що перевищує норму. Але там надбавка, як і сама доплата, залишають бажати ліпшого.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *