Підсумки тижня: Рекордний відтік дивідендів, девальвація гривні і Рада на карантині

ГОЛОВНІ НОВИНИ УКРАЇНИ ЗА 24-28 СІЧНЯ

ФІНАНСИ

Офіс президента хоче позичити $3-5 мільярдів для стабілізації економіки

Україна витратить на стабілізацію економічної ситуації щонайменше $4-5 млрд, «така сума нам потрібна», заявив президент Володимир Зеленський представникам іноземних ЗМІ.

Перед цим заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма розповів про плани залучити пакет фінансової допомоги від стратегічних партнерів України на суму $3-5 млрд на фоні втрати доступу до зовнішніх ринків запозичень.

Порівняно невеликі суми Україні вже запропонували уряди Канади і Данії, а Єврокомісія заявила про виділення Україні екстреної фінансової допомоги у розмірі 1,2 млрд євро.

Нацбанк продав на міжбанку за тиждень рекордний об’єм валюти за два роки 

Національний банк минулого тижня продав на міжбанку для стримування падіння гривні $759,5 млн – це найбільший тижневий об’єм продажу валюти з березня 2020 року. Загалом з початку січня Нацбанк продав $1,51 млрд, а купив – всього $20 мільйонів. 

Водночас офіційний курс гривні за вказаний період знизився з 28,3181 грн/$ на початку тижня до 28,7839 грн/$ за підсумками торгів 28 січня, хоча перед цим сягав позначки 29 грн/$. 

Мінфін зміг розмістити облігації в гривні на 2,9 мільярда

Міністерство фінансів на аукціонах з продажу гривневих облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) залучило 2,85 млрд грн, після падіння попиту на них тижнем раніше. Основну суму принесло розміщення трьохмісячних облігацій під 11,5% річних.

Банки отримали рекордні 78 мільярдів прибутку за рік

Платоспроможні банки України у 2021 році отримали 77,5 млрд грн чистого прибутку. Як повідомив голова Національного банку Кирило Шевченко, це рекордний прибуток за останні роки.

З України вивели за рік дивіденди на $10 мільярдів

За 2021 рік з України вивели дивіденди на $10 млрд, в тому числі лише за грудень – на $2,5 млрд. Як відзначають у Нацбанку, значна частина дивідендів виплачена підприємствами гірничо-металургійного комплексу завдяки зростанню цін на руду.

За даними Нацбанку, це рекордна сума за останні роки. У 2020 році бізнес вивів за кордон дивіденди на $3,7 млрд, у 2019 році – на $3-3,5 млрд, у 2018 році – на $3,3 млрд, у 2017 році – на $1,8 млрд.

Держборг збільшився за місяць на $3,8 мільярда, – Мінфін 

Станом на кінець грудня 2021 року сукупний державний та гарантований державою борг України склав 2,67 трлн грн або $97,95 млрд, повідомив Мінфін. За місяць держборг зріс на 113,3 млрд грн або на $3,8 млрд в еквіваленті.

ВЛАДА і СУСПІЛЬСТВО

Зеленський анонсував додаткову виплату по 500 гривень за вакцинацію бустерною дозою

В рамках програми «єПідтримка» додатково виплатять по 500 грн громадянам, які отримають «бустерну» дозу вакцини, а пенсіонерам дозволять витратити отримані кошти на оплату комунальних послуг, пообіцяв президент Володимир Зеленський. 

Шмигаль анонсував індексацію пенсій у березні на 14% 

Пенсії в Україні з 1 березня будуть проіндексовані на 14%, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. У середньому зростання пенсії складе 500 грн. Водночас пенсії військових пенсіонерів збільшаться на суму від 700 до 1500 грн. 

Рада пішла на карантин через коронавірус 

Пропрацювавши у сесійному залі всього чотири дні в новому році Верховна Рада пішла на карантин, скасувавши пленарні засідання наступного тижня через зростання захворюваності на COVID-19. Депутати лише коротко зберуться 1 лютого для відкриття нової сесії.

Гетманцев відповів на протести ФОПів: Ніяких відстрочок запровадження РРО не буде 

Верховна Рада не розглядатиме рішень про відстрочку обов’язкового запровадження реєстраторів розрахункових операцій (РРО) для підприємців 2-4 групи, незважаючи на протести, заявив голова податкового комітету ВР Данило Гетманцев.

Водночас він запропонував тимчасово зменшити розмір штрафів для підприємців 2-4 груп за порушення у роботі з РРО. Очікується, що Верховна Рада може розглянути цю пропозицію 1 лютого. 

Попри рекордну захворюваність коронавірусом локдауну в Україні не буде, – МОЗ 

За оцінками Міністерства охорони здоров’я, в найближчі тижні Україна вийде на пікові значення захворюваності на COVID-19, однак локдаун вводити не планується. Поки що у «червону зону» карантину увійшли лише Рівненська та Івано-Франківська області. 

Сума тендерів на ремонт доріг перевищила минулорічні закупівлі для армії в 10 разів 

У 2021 році сума проведених закупівель на ремонт та будівництво доріг (347,8 млрд грн) майже у 10 разів перевищили витрати на матеріальне забезпечення для армії (36 млрд грн), підрахували Наші гроші.

Кількість пенсіонерів зменшилася за рік на 290 тисяч, – Пенсійний фонд

Кількість пенсіонерів в Україні за минулий рік зменшилась на 290 тисяч на 1 січня 2022 року становила 10,84 млн осіб. Як повідомили у Пенсійному фонді, загалом за останні 10 років кількість пенсіонерві зменшилася на майже 3 мільйони.

ЗАКОНОДАВСТВО

Рада підвищила вартість відправлень з-за кордону для ввезення без податків до 150 євро 

Прийнятий Верховною Радою закон підвищує зі 100 до 150 євро сумарну вартість товарів у поштових відправленнях, які підлягають оподаткуванню.

Закон також мав посилити контроль за оподаткуванням більш дорогих відправлень, але депутати відмовились підтримати поправку Данила Гетманцева, без якої, за його словами, «закон сенсу не буде мати». 

Рада дозволила проводити мільярдні закупівлі «Укргідроенерго» та «Оператора ГТС» без відкритих тендерів 

Законом дозволено до 1 жовтня без тендерів здійснювати закупівлі для будівництва Дністровської ГАЕС «Укргідроенерго» та компресорних станцій «Оператора ГТС». Крім того, замовникам робіт тривалістю понад 3 роки дозволили збільшувати їх вартість на 50%.

Рада затвердила угоду з Великобританією про кредит на $2,3 мільярди на розвиток флоту 

Рада ратифікувала міжурядову угоду між Україною та Великобританією про кредит на суму близько $2,3 млрд для закупівлі та спільного будівництва кораблів для Військово-Морських Сил України. 

Рада затвердила єдині правила для українських і європейських авіакомпаній

Верховна Рада прийняла закон, розроблений з метою впровадження європейських правил в галузі цивільної авіації. Після його імплементації європейські правила, в тому числі щодо захисту прав пасажирів, поширюватимуться і на українські компанії.

Рада відмовилась посилити відповідальність за використання підробних сертифікатів вакцинації 

Верховна Рада відхилила урядовий законопроєкт, яким пропонувалося запровадити кримінальну відповідальність за підробку документів про вакцинацію та їх використання, хоча 2 листопада минулого року прийняла його у першому читанні.

Рада створила слідчу комісію для перевірки діяльності податківців та «Нафтогазу» 

Верховна Рада за ініціативою фракції «Батьківщина» створила Тимчасову слідчу комісії, яка має розслідувати можливу корупцію у Податковій та Митній службах, а також детально проаналізувати фінансово-господарську діяльність НАК «Нафтогаз України».

ЕНЕРГЕТИКА

Два енергоблоки АЕС відключили для аварійного ремонту 

Вранці 25 січня відбулося аварійне відключення енергоблока №1 Хмельницької АЕС та блока №4 Запорізької АЕС. Через це «Укренерго» було вимушене попросити про аварійну допомогу з енергосистеми Білорусі. 26 січня обидва відключених енергоблоки АЕС вже підключили до мережі.

«Гарантований покупець» віддав компанії Ахметова 2,7 мільярда боргу за «зеленим» тарифом

«Гарантований покупець» виплатив 2,7 млрд грн боргу за «зеленим» тарифом компанії ДТЕК ВДЕ Ріната Ахметова. Виплата цих коштів блокувалася з листопада минулого року, що стало причиною для зміни кількох керівників «Гарантованого покупця».

Завдяки цьому «Гарантований покупець» завершив розрахунки за придбану за «зеленим» тарифом електроенергію у 2020 році, сплативши в цілому 49 млрд грн.

Шмигаль назвав нову дату забезпечення України газом власного видобутку

Метою українського уряду є повне забезпечення потреби України у газі за рахунок власного видобутку до 2030 року, заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Минулого року він казав про «дедлайн» для забезпечення України газом власного видобутку у 2025 році.

ТРАНСПОРТ 

Мінекономіки знову підвищило граничні ціни на бензин та дизпаливо 

Мінекономіки переглянуло індикативні ціни на паливо на кінець січня. Максимальна ціна на «звичайний» бензин на АЗС зросла на 1,33 грн – до 34,25 грн/літр, на дизпаливо – на 1,68 грн, до 33,84 грн за літр. Великі мережі вже скоригували свої цінники.

Автомобілі-«фантоми» почали штрафувати водіїв

Цього тижня обладнані камерами поліцейські автомобілі «фантоми» почали стежити за порядком на дорогах України та штрафувати водіїв як в автоматичному режимі, так і з зупинкою порушників.

Євросоюз переглянув рекомендації для обмеження туристичних поїздок 

Рада ЄС рекомендувала країнам Євросоюзу з 1 лютого відмовитися від запровадження обмежень для туристів з окремих країн під час пандемії COVID-19, натомість встановити ключовим визначальним фактором для поїздок сертифікат про вакцинацію.

Запущений на доручення Зеленського український супутник досі не запрацював 

Із запущеним на орбіту 13 січня українським супутником Січ-2-1 («Січ-2-30») досі не вдалося встановити стійкий зв’язок через проблеми з енергопостачанням, визнали в КБ «Південне». Конструктори сподіваються, що проблему вдастся виправити за кілька місяців.

КОРПОРАЦІЇ

Китай відмовився реструктуризувати кредит для ДПЗКУ, його почала виплачувати держава 

Китай відмовився реструктуризувати кредит, який «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (ДПЗКУ) отримала під держгарантії ще за Януковича. Сама ж ДПЗКУ змогла вчасно виплатити лише 9% з чергового траншу за ним на $96 млн, тому решту погасить держава.

Фонд держмайна продав «Електронмаш» на повторному аукціоні за 430 мільйонів 

Фонд державного майна на повторному аукціоні продав ДП «Електронмаш» за 430 млн грн, покупцем стало ТОВ «Український імідж». Переможець першого аукціону з продажу «Електронмашу» пропонував за актив 970 млн грн, однак гроші не сплатив.

Мільярдер Бренсон закликав світовий бізнес підтримати Україну в умовах російської агресії

Мільярдер та засновник Virgin Group Річард Бренсон закликав світових лідерів бізнесу об’єднатися та відстояти суверенітет України в умовах агресії з боку РФ. Це один з перших публічних закликів підтримати Україну від всесвітньо відомих підприємців. 

КОРУПЦІЯ/РОЗСЛІДУВАННЯ

НАБУ затримало на хабарі нардепа від партії Зеленського

Детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) викрили народного депутата під час одержання хабаря у розмірі 558 тис. грн. За даними джерел Цензор.Нет, затриманий – народний депутат від «Слуги народу» Сергій Кузьміних.

Прокуратура вручила підозру заступнику Кличка через забрану у чиновників РНБО землю для забудови

Прокуратура Києва вручила підозру першому заступнику голови КМДА Миколі Поворознику через рішення, що сприяло створенню парку на земельній ділянці біля метро «Сирець», де апарат РНБО планував будівництво житлових багатоповерхівок.  

Джерело: https://biz.censor.net/

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *