Рейтинг найкращих спортсменів країни-2023

Незважаючи на повномасштабну війну з Росією, українські спортсмени продовжують тренуватися та перемагати на найбільших міжнародних турнірах. У 2023 році змусили говорити про себе гімнаст Ілля Ковтун та боксер Олександр Усик, футболіст Георгій Судаков та «Полтавський танк» Олександр Хижняк. А хтось навіть встигає не лише змагатися, а й служити у ЗСУ.

OBOZ.UA склав свій рейтинг найкращих спортсменів 2023-го, включивши туди вісімку атлетів, які показали високі результати у році, що минає.

1. ІЛЛЯ КОВТУН (спортивна гімнастика)

Рейтинг найкращих спортсменів країни-2023

Черкаський гімнаст Ілля Ковтун у 20 років вважається одним із світових лідерів. А у жовтні на змаганнях у Бельгії став автором історичного досягнення – першим з українців виграв срібну медаль чемпіонату світу з багатоборства: «Розумів, що можу, у мене є шанси… але весь світ готувався до цих змагань! Думав, що за моїми плечима – країна, збірна, українська гімнастика, батьки, тренери. Тож я маю впоратися, а там – як Бог дасть!»

Ілля Ковтун.

Також на світовій першості Ковтун допоміг збірній вибороти командну ліцензію на Олімпіаду-2024. З чемпіонату Європи Ілля привіз «бронзу» у багатоборстві та на перекладині, а також «золото» на коронних брусах. Крім цього, українець став найуспішнішим гімнастом Кубка світу, вигравши загальний залік аж у трьох видах.

Рейтинг найкращих спортсменів країни-2023

2. ВАСИЛЬ МИХАЙЛОВ (вільна боротьба)

Бронзовий призер чемпіонату світу та переможець першості Європи Василь Михайлов у 2023-му увійшов до трійки найсильніших борців планети у категорії до 79 кг за версією United World Wrestling. У році, що минає, у змаганнях під егідою UWW одесит здобув 11 перемог і зазнав лише однієї поразки. Щоправда, саме вона коштувало йому фіналу ЧС.

Рейтинг найкращих спортсменів країни-2023

А золота медаль 28-річного Василя на чемпіонаті Європи – це перша перемога України на континентальній першості у чоловічій вільній боротьбі за останні 10 років.

Рейтинг найкращих спортсменів країни-2023

3. ОЛЕКСАНДР УСИК (бокс)

Чемпіон WBA (Super), IBF, WBO та IBO в суперважкій вазі Олександр Усик у 2023-му не зміг вийти в ринг проти Тайсона Ф’юрі і поборотися за пояс WBC, якого йому не вистачає, через незговірливість британця. Натомість у серпні встиг провести захист проти англійця Даніеля Дюбуа та завершити бій достроково у 9 раунді.

Рейтинг найкращих спортсменів країни-2023

Поєдинок у Вроцлаві відзначився ще й скандалом: у 5 раунді Дюбуа завдав Олександру удару нижче пояса, але промоутер Даніеля вважав, що потрапляння було легітимним і не погоджувався з вердиктом судді, заявляючи, що той мав відкрити українцю рахунок. Але незважаючи на апеляцію Френка Уоррена, результат бою залишився незмінним.

Рейтинг найкращих спортсменів країни-2023

4. ОЛЕКСІЙ СЕРЕДА І КІРІЛЛ БОЛЮХ (стрибки у воду)

Юні українські стрибуни, 18-річний Олексій Середа та 16-річний Кірілл, увійшли до рейтингу вдвох, оскільки своїх найгучніших перемог у 2023 році вони здобули у тандемі – стали чемпіонами Європейських ігор у Кракові та срібними призерами чемпіонату світу у стрибках з 10 метрової вишки.

Рейтинг найкращих спортсменів країни-2023

Окрім цього, у Середи є «золото» Європейських ігор-2023 у команді, а у Болюха – у міксті з Ксенією Байло на вишці 10 метрів. А свої перемоги стрибуни присвятили ЗСУ, завдяки яким вони можуть змагатися та виступати.

Рейтинг найкращих спортсменів країни-2023

5. ГЕОРГІЙ СУДАКОВ (футбол)

Найкращим українським футболістом у 2023 році став півзахисник донецького «Шахтаря» Георгій Судаков, який разом із «гірниками» виграв чемпіонство в УПЛ, а восени показав себе у Лізі чемпіонів – допоміг команді перемогти «Барселону» і вийти до Ліги Європи, хоча були шанси і на плей-офф ЛЧ. Різні статистичні портали назвали його найкращим у матчі з каталонцями (1:2).

Рейтинг найкращих спортсменів країни-2023

Георгій став однією із зірок Євро-2023 серед гравців до 21 року, зробив дубль у чвертьфіналі зі збірною Франції та допоміг збірній увійти до топ-4 найсильніших команд континенту та вперше в історії пробитися на Олімпійські ігри. А також став незамінним і для першої збірної Сергія Реброва. Судаков – єдиний гравець «синьо-жовтих», який вийшов у всіх матчах 2023 року у стартовому складі. Забивав у важливому матчі відбору на Євро-2024 із Північною Македонією (2:0).

Рейтинг найкращих спортсменів країни-2023

6. ОЛЕКСАНДР ХИЖНЯК (бокс)

Срібний призер Олімпіади в Токіо-2020 став єдиним українським боксером, який зміг потрапити в призи на Європейських іграх і завоювати там олімпійську ліцензію. Вже в першому раунді фіналу 27-річний «Танк» відправив перспективного хорвата Габріеля Веочича у нокдаун, проте суперник зміг піднятися. А ось після масованих атак у другому суддя вирішив таки припинити страждання балканця та зупинив бій, віддавши перемогу Олександру.

Рейтинг найкращих спортсменів країни-2023

Згодом з’ясувалося, що перед фіналом Хижняк травмував праву руку, але цього ніхто не помітив. І в результаті «Полтавський танк» виявився першим в історії українським спортсменом, якому вдалося взяти нагороди на всіх трьох Євроіграх після «бронзи» у вазі до 81 кг у Баку-2015 та «золота» у Мінську-2019 (до 75 кг).

Атака Олександра Хижняка.

7. АНДРІЙ ЗАПЛІТНИЙ (карате)

Каратист Андрій Заплітний приніс Україні «золото» Європейських ігор у Кракові у категорії до 75 кг. На груповій стадії він здобув три з трьох перемог, у півфіналі переміг бельгійця Квентіна Маходена, а у фінальному поєдинку виграв у італійця Даніеля Де Віво.

«Ми показали, що Україна здатна перемогти будь-де, і мова тут зовсім не про спорт», – заявив 22-річний Андрій після перемоги в Кракові, а потім восени вперше став призером чемпіонату світу, завоювавши «бронзу».

Рейтинг найкращих спортсменів країни-2023

8. ОЛЕГ ПРИЙМАЧОВ (тайський бокс муай-тай)

Закриває наш рейтинг унікальний спортсмен, дворазовий чемпіон Всесвітніх ігор Олег Приймачов, який встигав і від російських окупантів захищати у лавах ЗСУ, й штампувати перемоги на всіх найбільших змаганнях. Каже, що командир із розумінням ставиться до його кар’єри та відпускає на поєдинки.

Рейтинг найкращих спортсменів країни-2023

Влітку Олег став чемпіоном Європейських ігор у вазі до 91 кг, а восени виграв «срібло» Світових ігор бойових мистецтв у Саудівській Аравії. Дорогою до фіналу він здолав представника РФ, а ось на вирішальний бій не вийшов через травму: «Я не стільки «золота» хотів, як перемоги над росіянином. Вважаю після цього свою місію на змаганнях виконаною. У третьому поєдинку не взяв участі через спортивну травму. Вирішив, що краще на ринг не виходити».

Рейтинг найкращих спортсменів країни-2023
Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *