Сенат США ухвалив закон про швидке постачання зброї

Сполучені Штати відновили дію закону про ленд-ліз часів Другої світової війни, який дасть можливість за спрощеною процедурою надсилати зброю Україні.

Сенат США в середу, 6 квітня, одноголосно ухвалив закон про відновлення програми часів Другої світової війни, яка дозволить президентові Джо Байдену за спрощеною процедурою надсилати зброю та іншу оборонну допомогу Україні, повідомляє Politico.

Сенатори підтримали закон про ленд-ліз, оскільки українські військові довели, що можуть відбиватися від окупантів лише за наявності необхідної зброї, а не за умови залучення іноземних військових.

Програму ленд-ліз створили та застосували під час Другої світової війни. Її досі вважають переломною, оскільки вона дозволила США швидко поповнити запаси союзників без трудомістких процедурних перешкод.

Закон прискорить передачу в Україну важливого військового обладнання та інших критичних постачань за рахунок скорочення бюрократичної тяганини. Він дозволяє де-факто дарувати обладнання з положеннями, які передбачають, що країни-отримувачі виплатять їхню вартість США пізніше.

Закон про ленд-ліз тепер розгляне Палата представників. Водночас поки що незрозуміло, чи відбудеться це перед запланованою двотижневою перервою Палати представників.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба подякував США за ухвалений документ.

«Вдячний Сенату США за ухвалення законопроекту про захист української демократії завдяки ленд-лізу. Це важливий перший крок до ленд-лізу, який сприятиме постачанню військового обладнання в Україну», — написав Кулеба у Twitter, додавши, що Україна сподівається на якнайшвидше прийняття в Палаті представників та підпис президента США.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *