«Ситуація жахлива»: омбудсмен заявив, що 25 тис. українців можуть вважатися зниклими за особливих обставин

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець із жахом констатує, що понад 25 тисяч українських громадян на сьогодні можуть вважатися зниклими за особливих обставин. Тобто фактично перебувають у заручниках у Росії та залишаються в полоні у загарбників.

Про це він розповів на пресконференції 7 вересня, повідомляє Інтерфакс-Україна. Омбудсмен зауважив, що ця кількість не гранична і продовжує зростати.

«Ситуація у нас не змінюється, вона вкрай жахлива: фактично щодня росіяни затримують цивільних на тимчасово окупованих територіях, у такий спосіб поповнюючи цей список», – зазначив він.

Лубінець додав, що напруженою залишається ситуація з українським журналістом Дмитром Хилюком, якого викрали російські військові на початку березня 2022 року в Київській області. Весь цей час кореспондент агентства УНІАН залишається в ув’язненні в окупантів.

«У нас немає можливості з’ясувати, де він, у якому він стані. Російська сторона ні мені, ні іншим міжнародним організаціям, ні посередникам такої інформації не надає», – резюмував омбудсмен.

Як повідомляв OBOZREVATEL, за словами уповноваженого, Росія насильно утримує на своїй території близько 25 000 українців, які не мають стосунку до військової справи, тобто цивільних полонених. Ця категорія заручників найскладніша для обміну та повернення в Україну, але наша держава робить все, щоб звільнити своїх громадян якнайшвидше.

Тим часом росіяни продовжують усиновлювати українських дітей, вивезених незаконно. Злочинним чином нові родини мають майже 400 малюків.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *