Став відомий розмір премій Андрія Коболєва: вистачить на річний бюджет невеликого району

На чолі компанії Нафтогаз України її екс-керівник Андрій Коболєв призначав собі захмарні премії. Розмір винагород вимірювався числами із сімома нулями. Причому не в українській, а в американській валюті. Наразі слідство підозрює його у зловживанні службовим становищем. Коболєв з такою підозрою не згоден і каже, що відстоюватиме своє добре ім’я в суді.

У чому НАБУ побачило порушення закону, і які докази зібрала на колишнього голову Нафтогазу Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП), повідомляє 24tv.ua.

Як з’ясувалося під час слідства, навесні 2018 року Андрій Коболєв виніс на розгляд Наглядової ради Нафтогазу пропозицію щодо погодження виплати премії деяким працівникам компанії за реалізацію важливих стратегічних проектів. Після розгляду представленого Подання про виплату премії за екстраординарні досягнення Коболєв самостійно вніс зміни до документа. Серед внесених доповнень було призначення премії самому голові Нафтогазу у розмірі 10 мільйонів доларів США.

При цьому він знехтував обмеженням розміру преміювання, яке існує для керівників компаній, заснованих на державній власності. Згідно з чинним законодавством, річна премія такого керівника не може перевищувати 36 посадових окладів, що і так дуже щедро. Адже не кожен наш співвітчизник може похвалитися премією у розмірі трьох річних посадових окладів. Та й платня у топ-менеджера Нафтогазу була явно вищою за мінімальну зарплату.

«Слідством встановлено, що протягом 2018 року голові правління було незаконно нараховано та виплачено премію на суму, яка перевищувала максимально допустиму на 229 250 410 гривень”, – повідомляють у САП.

Став відомий розмір премій Андрія Коболєва: вистачить на річний бюджет невеликого району

Причому це був не перший випадок зловживання посадовими повноваженнями, коли Андрій Коболєв призначав собі щедру винагороду за працю. Колишній глава Нафтогазу мав «екстраординарні досягнення» і в 2017 році. Щоправда, премія за трудові заслуги тоді була дещо скромнішою. Вона становила «лише» 12,49 мільйона гривень.

Представники правоохоронних органів зазначають, що посадовці НАК Нафтогаз України всіляко намагалися перешкодити розслідуванню — аж до приховування деяких документів.

Андрію Коболєву вже повідомили про підозру у скоєнні посадового злочину. Згідно з частиною 5 статті 191 КК України «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем», колишній глава Нафтогазу може найближчі 7-12 років провести у місцях, не надто віддалених. Крім того, якщо Коболєва визнають винним, його можуть позбавити права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком до 3 років, а також можуть конфіскувати майно.

Сам же Андрій Коболєв зазначив, що під час розслідування перебував за кордоном, проте повернувся до України, аби не дати приводу вважати його втікачем. За словами колишнього топ-менеджера Нафтогазу, він має намір захищати свої права і довести свою невинуватість у суді.

Нагадаємо, 2020 року, перед звільненням із Нафтогазу, Андрій Коболєв призначив собі 347 мільйонів гривень преміальних, незважаючи на катастрофічні збитки Нафтогазу за підсумками року.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *