Суворі табу для туристів: як не потрапити у незручне становище на відпочинку в курортних країнах

Норми ввічливості та дрес-код: що потрібно знати мандрівникам

Відпочинок за кордоном на літо планує безліч українців. Деякі поїдуть до нових для себе країн – вибір у цьому сезоні чималий.

Збираючи валізи та бронюючи тури, мало хто з мандрівників замислюється про те, що варто також вивчити правила поведінки в незнайомій країні. Незнання традицій і законів можуть спричинити різні неприємності: від конфлікту з місцевим населенням до штрафів.

Що потрібно враховувати туристам на відпочинку в різних країнах – РБК-Україна дізналося у директора турагентства.

Дрес-код в готелях та на вулиці: основні правила

Вирушаючи в подорож, туристи збирають зручні для себе речі та не завжди замислюються над дрес-кодом в тій чи іншій країні.

Наприклад, в ОАЕТунісі та Єгипті місцеві жінки ходять в закритому одязі, але туристам на законодавчому рівні не заборонено носити «відвертий» одяг, розповідає РБК-Україна директор туристичного агентства «Юла» Юлія Гуслиста.

«Хочете вийти за межі готелів в короткій спідниці або в сукні з декольте — без проблем, але будьте готові до того, що на вас будуть дивитися. Я б радила все ж вибрати більш консервативний одяг з поваги до місцевої культури», — говорить фахівець.

Суворі табу для туристів: як не потрапити у незручне становище на відпочинку в курортних країнах

Фото: Місцеві жителі в Тунісі (pixabay.com)

Вона дає загальну пораду для будь-якої країни: попри стиль і формат відпочинку, якщо туристи відпочивають в готелях рівня 4-5 зірок, то варто мати з собою одяг «на вихід».

«Для чоловіків це хоча б один комплект «штани + сорочка + туфлі», для жінки — плаття і взуття на підборах, щоб не залишитися без вечері, в разі недотримання дрес-коду», — попереджає вона про особливості готелів високих категорій.

Кіпр і Греція: не виходити з пляжу в купальниках

Також у цих країнах на пляжах немає заборони на моделі купальників, проте заборонено засмагати топлес, каже вона. При цьому місцеві жінки в мусульманських країнах — ОАЕ, Тунісі, Єгипті — взагалі не носять звичні для європейців купальників, а плавають у спеціальних повністю закритих костюмах.

«Багато хто вважає, що в Албанії існують дуже суворі заборони на деякі види одягу, але насправді це не так. Жінки тут можуть спокійно носити привезені наряди, в тому числі купальники на пляжі. Але місцеві жінки не носять купальники-стрінги, тому варто утриматися від такої моделі», — зазначає Юлія Гуслиста особливості пляжного дрес-коду в Албанії.

Суворі табу для туристів: як не потрапити у незручне становище на відпочинку в курортних країнах

Фото: Відпочиваючі з пляжів Кіпру не мають виходити в громадські місця в купальниках (pixabay.com)

Вона додає: на Кіпрі не заведено виходити з пляжу в купальниках у громадські місця.

«У цій країні можуть відразу вказати вам на вихід в кафе, ресторанах і тавернах, а також водії автобусів, якщо ви прямо з пляжу зайшли з голим торсом або в купальнику», — застерігає вона і чоловіків.

Також турагент нагадує про етикет у Греції: на території деяких найдавніших пам’яток цієї країни каблуки суворо заборонені через збитки, які можуть завдати туристи, руйнуючи історичну архітектуру.

Особливі правила гостинності та ввічливості

«Вибираючи нову країну для подорожі, я завжди раджу туристам ознайомитися з правилами та звичаями, щоб не потрапити в незручне становище і не зіпсувати собі відпустку», — говорить керівник туристичної компанії.

Загальні моменти, на які вона звертає увагу туристів:

— Не фотографуйте людей без їх дозволу. Питати дозволу на зйомку слід особливо у жінок, хоча краще їх взагалі не знімати.

— Не фотографуйте в місцях, де це заборонено: буде дуже незручно, коли вас зловлять і змусять видалити знімки.

— В Єгипті не можна не торгуватися на ринках і, якщо ви вже отримали бажану ціну, потрібно купити товар, щоб не образити продавця.

— В Туреччині Завжди знімайте взуття, опинившись в гостях у місцевого жителя, якщо тільки господар будинку не дозволив вам залишитися в ньому. І ніколи не відмовляйтеся від чаю: це ознака неповаги.

Суворі табу для туристів: як не потрапити у незручне становище на відпочинку в курортних країнах

Фото: Туристів просять бути обережними під час екскурсій в історичних локаціях (pixabay.com)

— Якщо ви опинилися за столом з місцевими мешканцями на Кіпрі, намагайтеся доїсти страву до кінця. Від запропонованих напоїв не відмовляйтеся. Передавайте що-небудь, якщо вас попросили про це, тільки правою рукою.

Чого не варто робити в різних країнах під час подорожі

На Кіпрі не слід в публічних місцях говорити слово «молодець», попереджає Юлія Гуслиста.

«Кіпріоти подивляться косо, тому що слово співзвучне з грецьким нецензурним виразом. А загальновідомий американський жест «о’кей» на Кіпрі носить різко негативний сенс», — звертає увагу на мовні нюанси фахівець.

В ОАЕ заборонено публічно цілуватися. Не можна розпивати спиртні напої в громадських місцях: на вулицях та пляжах.

«У дубайському метро — суворі правила: якщо плануєте користуватися цим видом транспорту, пам’ятайте, що за сон у вагоні метро і на станціях вас можуть оштрафувати на 80 доларів«, — каже вона.

В районах поза туристичними зонами Тунісу рекомендується носити консервативний одяг.

Суворі табу для туристів: як не потрапити у незручне становище на відпочинку в курортних країнах

Фото: В Єгипті не можна не торгуватися на ринках, і якщо ви домовилися про ціну, то треба обов’язково купити товар (pixabay.com)

«Місцеве населення в цілому не агресивне стосовно іноземців. Але не можна ходити в місто у пляжному костюмі. Не можна не носити з собою паспорт«,- попереджає про правила агент.

На Кубі не можна засмагати топлес, навіть спиною. А також заборонено курити в громадських місцях.

На Мальдіви не дозволяється привозити домашніх улюбленців. Також не можна привозити Біблію та обговорювати релігію. Мальдіви — мусульманська країна. Тому навіть на громадських пляжах населених островів не скрізь можна купатися в бікіні.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *