США й 11 союзників застерегли єменських хуситів від нападів на кораблі у Червоному морі: обіцяють «відповідальність за наслідки»

Дванадцять країн на чолі зі Сполученими Штатами у спільній заяві застерегли єменських повстанців-хуситів щодо наслідків, якщо вони не припинять напади на торгові судна у Червоному морі. Примітно, що до заяви не приєднався Ізраїль.

Серед країн-підписантів – США, Британія, Австралія, Канада, Німеччина, Японія, Бахрейн, Бельгія, Нідерланди, Нова Зеландія, Сінгапур та Італія. Заяву опублікували на сайті Білого дому в середу, 3 січня.

У ній країни зазначили, що напади хуситів у Червоному морі – незаконні, неприйнятні та глибоко дестабілізаційні. Виправдань для навмисного нападу на цивільні та військово-морські судна бути не може, йдеться у документі.

«Нехай наше послання буде ясним: ми закликаємо до негайного припинення цих незаконних нападів та звільнення незаконно затриманих суден та екіпажів», – пишуть автори.

У заяві наголошено, що хусити нестимуть відповідальність за наслідки, якщо вони «продовжать загрожувати життям, світовій економіці та вільному руху торгівлі на найважливіших водних шляхах регіону».

«Ці напади загрожують життям невинних людей у всьому світі і є серйозною міжнародною проблемою, яка потребує колективних дій», – ідеться у заяві.

США й 11 союзників застерегли єменських хуситів від нападів на кораблі у Червоному морі: обіцяють "відповідальність за наслідки"

Нагадаємо, єменські хусити 18 грудня здійснили чергову атаку на цивільні судна у Червоному морі. Метою їхньої атаки стали два кораблі: Swan Atlantic, який належить Норвегії, і MSC Clara, що ходить під прапором Панами.

16 грудня американський ракетний есмінець USS Carney (DDG-64) збив 14 ударних БПЛА в Червоному морі. Дрони було запущено з території Ємену, що перебуває під контролем хуситів.

19 листопада стало відомо про захоплення єменськими хуситами вантажного цивільного судна Galaxy Leader у Червоному морі. Хусити заявили, що це судно належить Ізраїлю, проте в ізраїльському уряді це спростували.

У США заявили, що за напади єменських хуситів на цивільні та військові судна у Червоному морі несе відповідальність Іран. Сполучені Штати обговорювали варіант військового супроводу кораблів у регіоні.

Як повідомляв OBOZ.UA, міністр оборони США Ллойд Остін оголосив про проведення у Червоному морі військової операції «Вартовий процвітання». Він зазначив, що ескалація безрозсудних нападів єменських хуситів загрожує вільному руху торгівлі, ставить під загрозу невинних моряків та порушує міжнародне право.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *