Товариш Тараса Шевченка із Броварщини

У творчості Тараса Шевченка помітне місце займає село Гоголів, або Оглав; останньою назвою і донині користуються старі люди села. Шевченко знав багатьох гоголівців, а з їхнім земляком, художником Платоном Бориспольцем Кобзаря зв’язувала давня і щира дружба.

Платон Тимофійович Борисполець народився 1803 року в містечку Гоголів в дворянській родині. Навчався у 2-му Кадетському корпусі в Петербурзі, який закінчив 1823 року. За спогадами сучасників Борисполець був “дуже малого зросту, із сяючими очима і великими чорними вусами”. Він відзначався надзвичайною працездатністю, душевністю, безкорисливістю. Служив в артилерії, одночасно працюючи в арсеналі та артилерійській технічній школі.

15 маловідомих фактів про Тараса Шевченка

Однак не цим Платон Борисполець став відомим широкому загалу. У 1839 році він залишив військову службу, вийшовши у відставку в чині підполковника, і повністю віддався мистецтву. Російський скульптор Микола Рамазанов писав: “Платон Тимофійович вивчав малювання і живопис уривками, між службовими заняттями, і встигав так швидко, що інший, при абсолютно правильній постановці навчання, не випередив би його… Для нього були доступними фарби, образи, пейзажі, портрети, перспектива, акварелі, морські види, жанр, скульптура”.

Тарас Шевченко. Хрест правди

У вересні 1841 року Борисполець і Шевченко взяли участь в Академічній художній виставці в Петербурзі, а наступного року виконали оформлення Орловського кадетського корпусу та іконостасу однієї з церков.

Разом з тим, Бориспольця поступово підточувала хвороба – він сліпнув і остаточно перестав бачити у 1852 році, перебуваючи в Італії.

Шевченко і його картини: другий вимір творчості великого майстра — Журнал  «На Урок»

У 1858 році він повернувся до Петербурга, де знову зустрівся з Шевченком.

Помер Платон Борисполець 14 липня 1880 року одиноким, далеко від рідного Гоголева.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *