Тоді звалася Фундуклеївська: архівні фото вулиці Богдана Хмельницького в Києві

У мережі унікальні архівні фото однієї з центральних артерій Києва — вулиці Богдана Хмельницького, яка у XIX столітті мала назву — Фундуклеївська.

Історичні фото оприлюднені на сторінці «Спрага: в Києві цікаво» у соціальній мережі Facebook.

Читайте також: Унікальні розписи залишилися лише на фото: як виглядав Успенський собор у Києві в день вибуху, фото

«Вулиця Богдана Хмельницького пролягає від Хрещатика до вулиці Олеся Гончара. Запроектована у 1837 році під назвою Кадетська, оскільки існував проект будівництва тут будівлі Київського Володимирського кадетського корпусу«, — йдеться у повідомленні.

У середині XIX століття, після поділу вулиць на розряди та віднесення вулиці Кадетської до 1-го (вищого) розряду, було докорінно змінено її забудову — знесено дерев’яні одноповерхівки та збудовані кам’яні будинки. Тоді ж було збудовано дві будівлі, які досі прикрашають вулицю — це будинок жіночої гімназії, відкритий у колишніх власних будинках І.Фундуклея та будівля анатомічного театру, збудована у 1851-1853 роках. за проектом архітектора А.Беретті. У 1869 р. на честь київського губернатора Івана Фундуклея, який зробив вагомий внесок у дослідження історії міста та його розвиток, вулиця була названа Фундуклеївською.

«Основна забудова вулиці здійснена у ХІХ – ХХ ст. Серед найзначніших споруд цього часу — будівлі театру Бергоньє та Колегії Павла Галагана, Ольгинської гімназії та готелю «Ермітаж», — зазначає автор.

У 1892 р. тут було відкрито одну з перших ліній київського трамвая, тоді ж вулицю було вимощено бруківкою. З березня 1919 р. називалася вулиця Леніна. Під час німецької окупації міста 1942-1943 років. — Teaтерштрассе, тобто — Театральна. Сучасна назва на честь гетьмана Богдана Хмельницького — з 1992р.

«За часів СРСР забудова вулиці майже не змінилася — лише було знесено кілька будівель для будівництва інституту «Київпроект». Наразі вулиця Богдана Хмельницького — одна з основних центральних, завдяки привабливій та цікавій забудові привертає увагу киян та гостей міста», — наголошується у повідомленні.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *