Туристичні пам’ятки Броварів

Зима цьогоріч настала чітко за календарем, і варто очікувати, що погода не завжди сприятиме тривалим прогулянкам на свіжому повітрі. Що ж робити, якщо кортить побачити щось нове та цікаве, ще й так, щоб не дуже далеко від дому?

Авторський посуд та велетенські горщики. Родина гончарів у Броварах

Наївшись і напившись, ми попрямували до Броварів. Виявляється, там живе і творить родина гончарів — двоє братів і сестра. Вони займаються улюбленою справою з дитинства, і їхнє захоплення переросло у серйозне підприємство — «Перехрест Керамік».

Музеї, сири та вино. Куди вирушити під Києвом для дегустацій та занурення в місцеву культуру

Фото: У студії кераміки — власник Василь Перехрест (Ганна Дубовська)

Про секрети гончарства нам розповідав один з братів – Володимир Перехрест.

Тут роблять усе, що можна створити з глини: від рідновірських оберегів, авторського посуду і прекрасних статуй до гігантських горщиків для рослин. І якщо після оглядин асортименту керамічних виробів ваші руки просять глини, вас обов’язково навчать азів роботи гончара. Такі майстер-класи проводять як для дітей, так і для дорослих.

Фото: Керамічні вироби від майстрів Київщини (Ганна Дубовська)

Медоваріння: традиції родом з Київської Русі

Після екскурсу у світ гончарства ми «пірнаємо» у медове море. Медоварня «Медовий спас» частувала нас «Сікерою». Цей напій часто називають медовим вином, але він на вино нітрохи не схожий, має неповторний медово-фруктово-ягідний смак і аромат. Міцність — не вище 15 градусів.

Музеї, сири та вино. Куди вирушити під Києвом для дегустацій та занурення в місцеву культуруФото: Медоварня, процес виробництва (Ганна Дубовська)

Традиція споживання питного меду дуже давня. Учені вважають цей напій давнішим за вино, оскільки для виноробства треба було «одомашнити» виноград, а мед диких бджіл давні люди збирали з прадавніх часів. Мед пили наші пращури у часи Київської Русі. І «Медовий спас» пропонує скуштувати питний мед, створений за давніми рецептами на сучасному обладнанні.

Але спершу нам показали цехи, у яких народжується «Сікера». «Медовий спас» — перша в Україні медоварня, яка випускає питні меди у промислових масштабах. Її власник, Сергій Липко, тримає пасіку, тож ретельно контролює процес, починаючи з вироблення сировини для хмільного напою.

Музеї, сири та вино. Куди вирушити під Києвом для дегустацій та занурення в місцеву культуру

Фото: Дегустаційна зала у медоварні (Ганна Дубовська)

Сергій зазначає, що навіть підлога тут із підігрівом, щоб після миття вона вмить висихала, не даючи жодного шансу плісняві. «Сікеру» виробляють без додавання спирту та цукру із меду та натуральних соків. Завдяки технології зброджування, напій зберігає усі їхні корисні властивості.

Музеї, сири та вино. Куди вирушити під Києвом для дегустацій та занурення в місцеву культуруМузеї, сири та вино. Куди вирушити під Києвом для дегустацій та занурення в місцеву культуру

Фото: Процес дегустації (Ганна Дубовська)

Бар та дегустаційна зала витримані у сучасному стилі з натяком на французьке шато та нагадують оранжерею, бо просто в приміщенні ростуть дерева.

Іще господар медоварні дав нам скуштувати напій, який не купити ніде, — сур’ю. Це напій давніх слов’ян-язичників. Рецептів не збереглося, тож Сергій Іванович збирав інформацію по крихтах. Склад: мед, сік ягід і цілий букет цілющих трав.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *