Україна розпочала консультації з ЄС щодо гарантій безпеки: обговорюються конкретні кроки

В Офісі президента України повідомили, що розпочали перший раунд консультацій з Європейським Союзом щодо колективних гарантій безпеки для нашої держави. Зокрема, вже обговорюються конкретні кроки для зміцнення спільної безпеки.

Про це повідомила пресслужба ОП у понеділок, 5 грудня. Консультації із заступником Генерального секретаря Європейської служби зовнішньої діяльності з питань миру, безпеки та оборони Шарлем Фрізом провів заступник глави ОП Ігор Жовква.

Україна розпочала консультації з ЄС щодо гарантій безпеки: обговорюються конкретні кроки. Фото

Він наголосив, що майбутнє членство нашої держави у Євросоюзі – це вже потужна гарантія безпеки не лише для України, а й для всіх європейських держав.

«Ми дуже цінуємо, що вже на цьому етапі обговорюємо конкретні кроки для зміцнення нашої спільної безпеки та посилення стійкості України», – наголосив представник Офісу президента.

Як ідеться в повідомленні, Жовква та Фріз обмінялися баченням підходів до майбутніх гарантій безпеки ЄС з акцентом на безпеково-оборонному сегменті.

Україна розпочала консультації з ЄС щодо гарантій безпеки: обговорюються конкретні кроки. Фото

Представник України відзначив внесок ЄС у зміцнення безпеки та обороноздатності нашої держави, зокрема шляхом підтримки армії через Європейський фонд миру та діяльність Місії ЄС з військової допомоги Україні.

Раніше глава Європейської Ради Шарль Мішель заявив, що ЄС де-факто вже створив гарантії безпеки для України. За його словами, у Європейському Союзі зараз працюють над конкретизацією цих гарантій. Однак вони де-факто були створені разом із ухваленням рішень про підтримку Києва в перші години повномасштабного вторгнення Росії.

Видання Bloomberg раніше написало, які гарантії безпеки може надати Євросоюз Україні. Вони включають механізм довгострокової військової підтримки, навчання українських військовослужбовців та допомогу в розвитку оборонної промисловості країни.

Керівництво ЄС вже представило державам-членам проєкт майбутніх довгострокових зобов’язань у сфері безпеки для України.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *