Українську ППО посилять: як пройшла перша за участю Сирського зустріч у форматі «Рамштайн»

У Брюсселі, Бельгія, у штаб-квартирі НАТО розпочалось 19-те засідання контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн» за участю нового головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського. На засіданні підписали Меморандум щодо протиповітряної оборони для України, а також обговорили збільшення постачань артилерії, боєприпасів і ракет для української ППО.

Зустріч відкрив глава Пентагону Ллойд Остін в онлайн-форматі, адже свій візит він скасував через госпіталізацію. Він заявив, що почувається добре, а прогноз лікування назвав «відмінним». У лікарні опинився й міністр оборони Італії 60-річний Гвідо Крозетто. Представники України також беруть участь у засіданні онлайнМіноборони США транслювало наживо засідання.

Міністр оборони України Рустем Умєров повідомив у Facebook, що на «Рамштайні» представить партнерам нового головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського.

Також у засіданні бере участь начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов.

«Разом з головнокомандувачем Сирським і начальником ГУР Будановим налаштовані на результативну роботу. Сфокусуємося на нарощуванні оборонного виробництва, дронах і технологіях, а також підготовці як до довготермінових викликів, так і вирішенні нагальних потреб. Очікуйте на гарні новини», – анонсував Умєров.

Українську ППО посилять: як пройшла перша за участю Сирського зустріч у форматі "Рамштайн"

Відкриваючи зустріч, Ллойд Остін заявив, що на 19-му «Рамштайні» обговорюватимуть короткострокові потреби України, «включно з її нагальною потребою в більшій кількості артилерії, боєприпасів і ракет протиповітряної оборони».

«Україна бореться з путінським вторгненням з неймовірною мужністю та феноменальною майстерністю, а країни доброї волі по всьому світу об’єдналися на захист України», – сказав Остін.

Він підкреслив, що коаліція з близько 50 країн продовжує надавати Києву вкрай необхідні боєприпаси та зброю, подякував партнерам за підтримку України та наголосив на важливості посилення майбутнього потенціалу ЗСУ.

Українську ППО посилять: як пройшла перша за участю Сирського зустріч у форматі "Рамштайн"

«Це означає нарощування української артилерії та забезпечення її достатньою кількістю боєприпасів, це означає оснащення України літаками F-16 та інфраструктурою для польотів, це також означає забезпечення інтегрованої мережі ППО в Україні для захисту цивільних, міст і неба», – пояснив глава Пентагону.

Остін також закликав учасників коаліції продовжувати підтримку на тлі атак РФ по Україні балістичними ракетами та «Шахедами».

Він підкреслив, що допомога українцям, а також об’єднання союзників та партнерів навколо України – це питання національних інтересів США.

«Результат протистояння України імперській агресії Путіна допоможе визначити глобальну безпеку на десятиліття. А залишатися осторонь, поки Україна бореться за своє існування, для принципових людей та свідомих урядів не варіант. Україна не здасться, і ми теж», – заявив Остін.

Українську ППО посилять: як пройшла перша за участю Сирського зустріч у форматі "Рамштайн"

Своєю чергою міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус повідомив про підписання Меморандуму щодо протиповітряної оборони для України.

«Це важливий крок за участю 15 країн-учасниць, адже ми всі усвідомлюємо, що протиповітряна оборона є важливим уроком війни проти України», – сказав він.

Пісторіус також заявив, що Берлін заклав 3,5 млрд євро на виробництво боєприпасів, тож 2024 року Німеччина передасть Україні в три-чотири рази більше боєприпасів, ніж 2023-го. Він відзначив позитивну динаміку в цьому питанні, що, за його словами, позитивно позначається як на самій Україні, так і на Німеччині.

А міністр оборони Канади Білл Блер оголосив на «Рамштайні», що країна виділить 60 млн канадських доларів (близько 44 млн доларів США) на оборону України. За його словами, ці гроші допоможуть забезпечити й отримати необхідне обладнання і матеріали для F-16. Йдеться про запчастини, станції озброєння, компоненти авіоніки та боєприпаси, передає пресслужба канадського уряду.

Згодом у Міноборони України повідомили, що країни-учасниці ІТ-коаліції завершили підписання Угоди про співпрацю. Учасниками стали Естонія та Люксембург як країни-лідери, а також Бельгія, Данія, Ісландія, Італія, Латвія, Литва, Нідерланди та Україна.

Це перша така угода у межах коаліцій спроможностей. Окрім того, Велика Британія завершила процес приєднання до ІТ-коаліції шляхом підписання декларації про наміри, розповіли в Міноборони.

«Я впевнений, що нам вдасться залучити ще більше партнерів для цифровізації нашого війська», – заявив Умєров.

Українську ППО посилять: як пройшла перша за участю Сирського зустріч у форматі "Рамштайн"

Угода закріплює прагнення країн-учасниць надавати допомогу Україні протягом наступних шести років з метою розбудови взаємосумісної ІТ-інфраструктури Міноборони та Сил оборони України.

«Завдяки коаліції ми зможемо обмінюватися досвідом щодо застосування інноваційних технологій та робити спільні проєкти. IT-коаліція – це потужний і ефективний майданчик для нашої взаємодії», – сказала заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко.

Також у межах «Рамштайну» Литва та ще 20 країн підписали протокол про наміри щодо створення коаліції з розмінування України. Коаліцію очолить Литва, повідомили у міноборони країни.

За словами міністра національної оборони Арвідаса Анушаускаса, велика кількість країн, що входять до коаліції, підтверджує важливість цієї коаліції.

«Перший важливий крок зроблено, і попереду на нас чекає велика робота. Якщо ситуація з підготовкою солдатів у галузі розмінування нині задовільна, то потреба в обладнанні є критичною. У межах коаліції з розмінування Литва передасть українській армії бронетранспортери та виділить 1,2 мільйона євро на програму підтримки НАТО України у сфері розмінування», – сказав Анушаускас.

У Брюсселі також було підписано протоколи про наміри щодо інших коаліцій, які підтримують Україну. Литва приєдналася до коаліції з артилерії та дронів.

За результатами «Рамштайну-19» міністр оборони України Рустем Умєров констатував, що сьогодні офіційно почала роботу коаліція інтегрованої протиповітряної та протиракетної оборони, а також коаліція дронів. Він анонсував посилення української ППО як системами, так і ракетами до них.

За словами міністра, до коаліції інтегрованої протиповітряної та протиракетної оборони приєдналися вже 15 країн.

«Артилерійські системи і снаряди – на порядку денному. Зокрема, спільне виробництво. Працюємо над цим, уже є результати», – сказав Умєров.

Коментуючи постачання Україні винищувачів F16, міністр зазначив, що воно відбувається «за графіком у межах усіх домовленостей із партнерами».

Також, за словами Рустема Умєрова, в Україні буде більше дронів. Для цього влада посилює взаємодію з партнерами в питанні безпілотних систем. До коаліції дронів приєдналися 8 країн: Швеція, Велика Британія, Данія, Німеччина, Литва, Естонія, Нідерланди й Латвія.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *