Українцям готують закон про примусове вилучення землі під час війни і після неї

Рада вже незабаром може проголосувати у першому читанні законопроект, який дозволить відчужувати землю, що перебуває у приватній власності, без рішення суду та без згоди власника. Така норма діятиме під час воєнного стану та ще 10 років після його скасування.

Відповідний законопроект №8225 вже розглянуто та схвалено профільним комітетом Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики. Комітет, у свою чергу, рекомендував Раді проголосувати за нього у першому читанні.

Законопроект стосується не всієї землі, яка перебуває у приватній власності, а лише тих земельних ділянок, які будуть визначені фахівцями для будівництва або реконструкції об’єктів критичної інфраструктури. Тобто якщо фахівці вирішать, що через цю ділянку землі має пройти трубопровід, або там має бути споруджена сонячна електростанція, або розміщено інший об’єкт критичної інфраструктури, то така земля буде вилучена у власника та користувача. Причому для цього не потрібно буде ні згоди власника (користувача), ні рішення суду.

«Рішення щодо вилучення земельної ділянки для будівництва або реконструкції об’єкта критичної інфраструктури приймає Кабінет Міністрів за поданням органу влади, відповідального за відповідний сектор критичної інфраструктури», — йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Українцям готують закон про примусове вилучення землі під час війни і після неї

Таким чином, вилучення таких земель під будівництво або реконструкцію критичної інфраструктури здійснюється без:

  • рішення суду;
  • згоди землевласників, землекористувачів, органів місцевого самоврядування;
  • відшкодування втрат лісогосподарського виробництва та збитків землекористувачам.

Водрчас, власнику вилученої ділянки землі будуть зобов’язані виплатити повну грошову компенсацію за відчужену землю, а також нерухоме майно, яке на ній знаходиться.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *