Українцям оголосили про завершення опалювального сезону

В Україні мають намір завершити опалювальний сезон раніше, ніж звичайно. Ймовірно, це станеться вже на початку квітня. Однак погода все ж таки може внести корективи у цей процес.

Про те, коли та чому мають намір вимкнути українцям опалення, розповів голова правління НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов.

Зазвичай в Україні опалювальний сезон триває з середини жовтня до середини квітня. При цьому точної дати початку та завершення сезону немає вже давно. Вона завжди коливалась у межах тижня залежно від температурних умов. Однак так було в часи, коли можна прогнозувати поповнення запасів газу у підземних сховищах. Тепер же уряд регулює цей процес, прагнучи заощадити якнайбільше блакитного палива для майбутнього опалювального сезону.

Тож у 2023 році планують завершити опалювальний сезон уже з початку квітня. Якщо, звісно, до того Україну не скують морози. Втім, прогнози синоптиків цієї весни вселяють енергетикам обережний оптимізм. Тому, найімовірніше, буде так, як каже Чернишов.

«Ми маємо усвідомлювати, що потрібно економити», — каже топ-менеджер Нафтогазу.

Українцям оголосили про завершення опалювального сезону

При цьому він зауважив, що поточний опалювальний сезон було розпочато в належні терміни, незважаючи на важке становище в енергосистемі країни, спричинене ракетними обстрілами супротивника. Глава Нафтогазу також запевнив українців, що тарифи на газ не зміняться після завершення опалювального сезону. Цьому сприяють своєчасні розрахунки за газ. На територіях, де не ведуться бої, рівень розрахунків населення за газ становить близько 80%, що дозволяє наразі утримувати тарифи від підвищення.

Проте, включати режим жорсткої економії газу українцям усе ж таки доведеться, щоби не купувати блакитне паливо за кордоном. У Нафтогазі вже заявили, що хочуть цьогоріч взагалі відмовитись від імпорту газу. Про це заявив той самий Олексій Чернишов у інтерв’ю, яке він дав виданню Bloomberg. Завдяки збільшенню власного видобутку газу, в Україні мають намір покрити дефіцит газу, який становить приблизно одну третину споживання.

До речі, МВФ оцінює дефіцит газу в Україні на 2023 рік у розмірі 5 млрд кубометрів. І, очевидно, західні партнери не так оптимістично налаштовані щодо збільшення Україною власного газовидобутку. Так, нещодавно у ЗМІ з’явилося повідомлення про заплановані постачання в Україну зрідженого газу зі США.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *