Українцям розповіли, хто може не платити за доставку газу

Українці щомісяця отримують дві платіжки за газ — за використане блакитного палива (згідно з лічильником) та за доставку газу. Плата за доставку газу розраховується індивідуально кожному за домогосподарства. При цьому за основу беруться тарифи облгазів, що відрізняються у різних регіонах.

Відомо, що у січні суми у платіжках за абонплату газу для деяких користувачів збільшилися вдвічі.

Сума абонплати розраховується індивідуально для кожного споживача, виходячи з обсягів газу, спожитого за попередній газовий рік, тобто з 1 жовтня 2021 року по 30 вересня 2022 року. Якщо за цей період сім’я витратила газу менше, ніж у попередньому газовому сезоні, то й платити за розподіл газу вона буде менше. Відповідно, за більшого споживання газу абонплата теж буде більшою.

Відповідно до законодавства, навіть якщо споживач не користувався газом протягом року, але підключений до труби, він все одно має оплачувати послугу доставки. Щоб не платити, трубу потрібно повністю відрізати, задокументувати цей факт та передати документи у свій облгаз. Тоді абонплату за доставку газу вам перестануть нараховувати.

Українцям розповіли, хто може не платити за доставку газу

Для споживачів із нульовим споживанням, а також для тих, хто користувався газом менше 9 місяців, НКРЕКУ запровадила мінімальний платіж за доставку газу. Він розраховується, виходячи з чинних норм споживання газу та залежить від наявних у споживача газових пристроїв. Так, якщо споживач користується лише газовою плитою, його замовлена потужність встановлена лише на рівні 39 кубометрів на рік. Для споживачів із газовою плитою та колонкою мінімальна замовлена потужність становить 126 кубометрів. Для тих, хто використовує опалювальний газовий котел – 314 кубічних метрів.

Навіть якщо об’єкт газоспоживання або внутрішньобудинкова система газопостачання були пошкоджені, доставку газу все одно потрібно оплачувати, доки газовики не виправлять неполадку. Після цього споживачам зроблять перерахунок.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *