Українців змусять сплатити податок на житло, куплене багато років тому

Українців змусять сплатити податок на житло, куплене багато років тому. Власники нерухомості отримають квитанції до 1 липня. Внести плату потрібно за будинки та квартири площею від 120 кв. м та 60 кв. м відповідно.

Українців змусять сплатити податок на житло, куплене багато років тому - today.ua
 

Податком оподатковується лише площа, що перевищує зазначені нормативи. Якщо площа квартири становить 130 квадратних метрів або площа квартири дорівнює 70 «квадратам», в обох випадках оподаткуванню підлягають лише «зайві» 10 кв. м.

Про це повідомили у Державній податковій службі. Ставку податку на нерухомість встановлюють органи місцевого самоврядування залежно від типу та місцезнаходження об’єктів, у відсотках до мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня звітного року. Вона не може перевищувати 1,5% за 1 кв. м.

У 2023 році нараховується податок за минулий 2022 рік. Ставка податку буде розраховуватись, виходячи із мінімальної заробітної плати на 01.01.2022 у розмірі 6700 грн. Максимальна ставка за 1 кв. м не може перевищувати 100,5 грн.

Наприклад, якщо українець має квартиру площею 65 кв. м у столиці, розмір податку буде розрахований як добуток загальної площі квартири, зменшеної на 60 кв. м, та ставки податку, яка затверджена рішенням КМДА. Для київських квартир податкова ставка становить 1,5%. 

(65 – 60) х 100,5 = 502,5 грн.

Таким чином, за наявності «зайвих» 10 квадратних метрів житлоплощі у Києві, щорічно доведеться сплатити за неї 1005 грн податку.

Українців змусять сплатити податок на житло, куплене багато років тому

Якщо у власності квартира площею понад 300 кв. м та будинок понад 500 кв. м, щорічно за них доведеться додатково заплатити 25 тис. грн.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *