Українців попередили щодо можливого дефіциту продуктів

В Україні може виникнути дефіцит продуктів, але це малоймовірно. Таке може статись лише в тому випадку, якщо енергетики не зможуть дати ради енергосистемі, і замість планових відключень всюди почнуться аварійні.

Українців попередили щодо можливого дефіциту продуктів  - today.ua
 

Таке припущення висловив директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський.

При теперішній ситуації, навіть незважаючи на перебої зі світлом, підприємства, у тому числі й переробна галузь, продовжують працювати. За місяць, відколи почались активні обстріли енергетичних об’єктів, бізнес встиг призвичаїтись до мінливих умов. Деякі підприємства, що орієнтовані здебільшого на експорт, перейшли на тризмінну роботу та намагаються використати кожну годину з електрикою. Решта також адаптують свій режим роботи під графіки планових вимкнень.

«Щодо підприємств, які виконують функцію обслуговування населення, то все залежить від конкретного підприємця. Але також очевидно, що традиційна робота з 9 до 18 зараз є неможливою», — каже Вишлінський.

Українців попередили щодо можливого дефіциту продуктів

Крім того, в Україні, з різних причин, різко знизився обсяг продовольчих закупок населенням. До того спричинили декілька факторів:

  • вимкнення електроенергії, які не дозволяють магазинам ритмічно працювати;
  • втрата роботи багатьма громадянами та зниження купівельної спроможності населення.

«З огляду на обмежену купівельну спроможність громадян та скорочений час роботи магазинів, українці сьогодні забезпечують лише базові проблеми. Тому наразі такої проблеми немає. Поки енергосистема перебуватиме в керованому стані, навіть з урахуванням перебоїв зі світлом, поки відключення будуть плановими, а не аварійними, дефіциту продуктів першої необхідності бути не повинно”, — підсумував експерт.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *