«Усім необхідно дати шанс»: правозахисник підтримав добровільну мобілізацію для українців із судимістю

Правозахисник Ярослав Гришин висловився на підтримку мобілізації українців із судимістю. На його думку, всім громадянам необхідно дати шанс захищати Батьківщину.

Свою думку Ярослав Гришин озвучив ексклюзивно в коментарі OBOZ.UA. За його словами, в Україні давно слід було впровадити відповідну інціативу.

«Абсурдна ситуація була. Людина – або судимість, або на умовно-достроковому терміні – приходить в військомат, каже, я патріот, хочу мобілізуватися. Кажуть, вибач, не можна, тому що в тебе є справа, що ти судимий або на УДЗ (умовно-дострокове звільнення. – Ред.) знаходишся і ми не можемо тобі дозволити мобілізуватися, тому що таке законодавство. Насправді всім необхідно давати шанс захищати нашу Батьківщину, і судимість чи умовно-дострокове звільнення не може бути підставою, яке звільняє від цього обов’язку», – пояснив правозахисник.

З його слів, особливо актуально це сьогодні, коли в Україні триває загальна мобілізація.

«У нас зараз ситуація, ви розумієте, що мобілізаційні заходи необхідно робити, і кожного бійця, кожного солдата, як алмаз, як золото, необхідно залучати шляхом рекордів, шляхом переконання, ретельно навчати і долучати до оборони», – додав Ярослав Гришин.

Він також зазначив, що люди, які, зокрема, мають підозри, але ще не мають вироків, повинні мати можливість захищати Батьківщину.

«Злочини там невеликої тяжкості, середньої, пов’язані з насильством, різне економічно. Треба творчо до цього підходити і давати людям таку можливість, це дуже правильно», – сказав правозахисник.

Зазначимо, згідно з чинним законодавством, засуджені до позбавлення волі громадяни знімаються з військового обліку та не поновлюються після відбуття покарання. Таким чином вони не можуть бути призваними до армії по мобілізації чи добровільно за контрактом.

7 лютого депутати Верховної Ради 243 голосами ухвалили в першому читанні законопроєкт про мобілізацію № 10449. Він передбачає, що добровільно можуть призиватися в армію засуджені з умовним терміном. Однак нові правила не стосуватимуться засуджених за злочини проти основ нацбезпеки України, а також за низкою статей (порушення законів та звичаїв війни; непокора; мародерство; добровільна здача в полон; дезертирство; невиконання наказу; ухилення шляхом самокаліцтва тощо.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *