У березні планується наймасштабніший перерахунок пенсій за останні роки: деталі

Цього року пенсіонери вже зневірилися отримати хоч якусь доплату до пенсії, адже її розмір заморожено до кінця 2023-го. Усе через війну та катастрофічну економічну ситуацію в країні. Водночас, якщо всі доплати скасували, то ось одну — березневу індексацію, вирішили залишити. Вона має стати однією з наймасштабніших за останні роки. Усе тому, що індексація розраховується виходячи з рівня інфляції. А оскільки долар рідко подорожчав, інфляція підстрибнула щонайменше до 35%, то й перерахунок пенсій має бути відповідним.

Точні суми доплат будуть відомі трохи пізніше


Точний індекс, тобто відсотки на який перерахують пенсію, буде озвучено трохи пізніше. Усе тому, що офіційно поки що не озвучені темпи зростання інфляції у 2022 році. Водночас, деякі прогнози з цього приводу вже є. Зокрема, індекс можна підрахувати, якщо взяти рівень інфляції за минулий рік і відсоток зростання середньої зарплати за останні три роки. Виходячи з цих цифр, які вже є у вільному доступі в Інтернеті, можна припустити, що індекс буде в розмірі 24%. Індексації з індексом 24% в Україні ще ніколи не було. Максимум це 4-5%, але й таких темпів інфляції, як під час війни, українці не спостерігали вже багато років.

Незважаючи на високий індекс, підвищення відчують не всі
Навіть із таким індексом, на жаль, не всі пенсіонери відчують поліпшення. Індексація має безліч підводних каменів. Зокрема, перераховують не фактичну виплату, а розрахункову. Тобто якщо особа має базову пенсію в розмірі 2600 гривень, то розрахункова в неї 2050, а решта доплата за напрацьований стаж. Індексувати будуть саме 2050. У результаті вийде тих самих 2600 гривень. Дійсно відчують покращення ті, у кого пенсія вища за 6000 гривень. Якщо така сума розрахункової пенсії, то доплата очікується в розмірі 1500 гривень.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *