У природному парку «Тузловські лимани» пересохли унікальні озера (фото)

У Національному природному парку «Тузловські лимани», які знаходиться в Одеській області, катастрофічно пересихають унікальні внутрішні озера. Вода практично перестала надходити з Чорного моря.

Про це розповів доктор біологічних наук, співробітник Національного парку «Тузловські лимани» Іван Русєв на своїй сторінці в Facebook.

Як повідомляє Русєв, у парку пересохли заповідні озера Академіка Ювеналія Зайцева. Вони знаходяться біля піщаного Пересипу, під місцевою назвою «Балатон». Це система дрібних внутрішніх озер в пониззі лиману Алібей, на кордоні з лиманами Шагані та Карачус. Однією з причин біолог назвав військові дії.

«Відомо, що з 24 лютого 2022 року, орки мінували та забруднювали улюблене Чорне море, вбивали сонарами дельфінів. А на тлі війни в кінці літа також висохли й озера Ювеналія Зайцева. Це відбувається від того, що в цьому році вода в лимани та в озера майже не надходить ззовні. Не було і стоку прісної води по малих річках в лимани», — пояснив Русєв.

У природному парку "Тузловські лимани" пересохли унікальні озера (фото)У природному парку "Тузловські лимани" пересохли унікальні озера (фото)

Під Одесою пересохли озера в парку «Тузловські лимани» (facebook.com/rusevivan)

Він додав, що цього року рівень води в річці Дунай вкрай низький за останнє десятиліття, і тому вода не надходить також в лимани Джантштейський, Малий Сасик. Відповідно не поповнюються озера. І зовсім немає водообміну між Чорним морем і Тузловськими лиманами.

Крім війни біолог назвав ще одну причину — блокування видачі дозволів місцевим рибалкам, які за власні кошти готові були зробити важливу природоохоронну роботу.

«Рибалки залишилися без риби, а випарювання води з лиманів, на тлі відсутності водообміну, призвело зараз до повного висихання заповідних озер, де були зосереджені унікальні пташині садки галагазів», — підкреслив Русєв.

У природному парку "Тузловські лимани" пересохли унікальні озера (фото)У природному парку "Тузловські лимани" пересохли унікальні озера (фото)Фото: у парку «Тузловські лимани» пересохли унікальні озера (facebook.com/rusevivan)

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *