У Сенат США внесли на розгляд резолюцію, що визнає дії Росії в Україні геноцидом

Американські сенатори повторно внесли на розгляд резолюцію, яка визнає дії країни-агресора Росії в Україні геноцидом проти її народу. Серед них вони вказали на факти примусової депортації українців до РФ і цілеспрямоване вбивство цивільних під час масових звірств із боку російських воєнних злочинців.

Вони описані в повідомленні офісу сенатора Джима Ріша зі штату Айдаго. Про це інформує «Голос Америки».

«Минув рік від початку жорстокої та невиправданої війни Путіна проти України, і стає абсолютно очевидним, що Росія здійснює геноцид», – зазначив політик зі США.

Він наголосив, що на власні очі побачив ті звірства, коли відвідував Україну в червні 2022 року. Також додав, що майже щодня отримує «нові повідомлення про нелюдські дії солдатів ЗС РФ проти невинного українського народу».

У Сенат США внесли на розгляд резолюцію, що визнає дії Росії в Україні геноцидом

«Настав час уряду США назвати це тим, чим воно є, і співпрацювати з нашими союзниками, щоб провести розслідування та притягнути до відповідальності винних у цій жорстокості», – заявив сенатор Ріш.

Також він із колегами закликали Вашингтон та його союзників по НАТО і Європейському Союзу підтримати український уряд задля запобігання подальшим актам російського геноциду проти народу України.

«Ми повинні продовжувати робити все можливе, щоб підтримати український народ у боротьбі за своє виживання», – йдеться у заяві Ріша.

Американський законодавець додав, що ця резолюція підтримує трибунали й міжнародні кримінальні розслідування щодо Росії. Зокрема для того, щоб у майбутньому перед законом постали всі російські політичні лідери і військовий персонал, щоб усі вони понесли відповідальність за агресивну війну, воєнні злочини та злочини проти людяності, геноцид.

Зауважимо, що співавторами резолюції є сенатор-республіканець від штату Айдаго Джим Ріш та сенатор-демократ від штату Меріленд Бен Кардін. Крім них, її підтримали 14 інших сенаторів від обох партій. Вони внесли схожу резолюцію наприкінці грудня минулого року, і після початку роботи нового складу Сенату процедура передбачає повторне подання документів.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *