Частині українців призупини виплату пенсій: в чому причина та що робити

Багато вимушених переселенців, що отримали цей статус до 2022 року, продовжують ігнорувати вимогу Пенсійного фонду України (ПФУ) щодо ідентифікації. Через це тільки у Чернівецькій області 30% ВПО не отримали пенсії у квітні.

Як повідомила начальниця управління обслуговування громадян Пенсійного фонду в Чернівецькій області Людмила Троцюк, статус вимушених переселенців до повномасштабної війни в цьому регіоні отримали майже 570 осіб. З них 30% не пройшли ідентифікацію, пише «Суспільне».

Троцюк нагадала, що пенсіонери, які отримують виплати через «Укрпошту», проходять ідентифікацію щомісяця, а ті, хто отримує пенсію на карту, можуть підтвердити право на виплату через відеозв’язок.

«Ця вимога була й раніше, але через пандемію Covid-19 її призупиняли. Зараз пенсіонери мають проходити ідентифікацію й підтверджувати своє право на виплату щопівроку: так люди, які це зробили до січня, мають в червні пройти це знову», – каже Троцюк.

Після проходження ідентифікації виплату пенсії поновлюють. Це можна зробити декількома способами:

  • у відділенні «Ощадбанку» або у сервісному центрі Пенсійного фонду, надавши паспорт та код платника податків;
  • через вебпортал Пенсійного фонду за допомогою електронного підпису, підпису в «Дії»;
  • цьогоріч з’явилася можливість зробити це через відеоконференцію;
  • отримати довідку про те, що пенсіонер живий, у дипломатичній установі України за кордоном й надіслати її через вебпортал ПФУ або поштою.

«З пенсіонером сконтактують працівники Пенсійного фонду у призначений час: проведуть опитування й зафіксують відповіді. Якщо особу людини підтвердять, виплату пенсії їй поновлять або продовжать», – каже Троцюк.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *