Чи законним є вручення повісток на вулицях і які права українців не можуть бути обмежені: роз’яснення юриста

В Україні триває загальна мобілізація, тож військовозобов’язаним видають повістки, після чого потрібно в зазначений час явитися до ТЦК. Іноді їх видають на вулиці, з приводу чого у громадян виникають питання щодо законності дій працівників військкоматів.

За словами юристів, під час дії воєнного стану можливі обмеження деяких прав і свобод. Чи законною є роздача повісток просто на вулиці, читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Чи законно вручати повістку на вулиці

Як пояснюють правознавці, чинним законодавством України не визначено місце, де саме повинна вручатися повістка, тому фактично її можуть вручити будь-де: в парку, на блокпостах, на вулиці чи в іншому публічному місці.

А в умовах воєнного стану держава може накладати певні обмеження прав та свобод громадян з конкретним визначенням терміну їхньої дії, що передбачає Конституція (стаття 64), каже колишній суддя Верховного суду України Віктор Шишкін.

За його словами, згідно з Конституцією, держава «може обмежувати» – це значить, що остаточне рішення залишається на розсуд влади.

Тому у випадку війни та закриття кордонів видача повісток у громадських місцях не є порушенням прав людини, пояснює Віктор Шишкін.

«Якщо людину не можуть застати вдома, то чому їй у такий спосіб не вручити повістку – повідомити про необхідність з’явитися у військкомат? Держава наразі вимушена шукати різні механізми оповіщення», – сказав юрист і додав, що не може однозначно сказати, що все це неправильно.

Які права українців не можуть бути обмежені

Водночас, за словами Шишкіна, деякі права українців не можуть бути обмежені в жодному разі. Наприклад, це стосується примусового позбавлення людини житла чи права на оскарження дії держави в суді.

Як повідомляв OBOZ.UA, в Україні змінився порядок бронювання працівників підприємств ОПК. Таку відстрочку оборонні компанії видаватимуть своїм співробітникам без обмежень за кількістю та без урахування дефіцитності їхньої військової спеціальності.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *