Чи є законним вручення повісток на підприємствах і блокпостах під час воєнного стану в Україні: роз’яснення

В Україні законом не регламентований перелік місць для вручення повісток військовозобов’язаним. Тож під час воєнного стану чоловік може отримати її де завгодно, зокрема й на підприємстві чи блокпосту, в громадському місці або й на вулиці.

Вручати ж повістки можуть посадові особи ТЦК, відповідні органи місцевого самоврядування, роботодавці своїм працівникам, керівники закладів освіти, управителі багатоквартирних будинків. OBOZREVATEL розповідає про особливості вручення повісток на блокпостах і підприємствах в умовах війни, спираючись і на досвід мобілізованих.

На практиці уникнути повістки, кажуть військові, мабуть, було б неможливо. Начальник Львівського обласного ТЦК Олександр Тіщенко наголосив, що не пам’ятає такого, щоб людина, якій намагалися вручити повістку будь-де, не взяла її. За його словами, чоловіку роз’яснюють: у центр комплектування треба прийти для уточнення своїх облікових даних, а не одразу на війну.

Програміст Сергій із Сум, який жив у Львові й 2022-го отримав повістку на блокпосту, сперечатися не став. Він взяв документ і через чотири дні вирушив у Територіальний центр комплектування. Там написав заяву на те, щоб знятися з військового обліку в Сумах і стати у Львові та отримав направлення на медкомісію.

Чи є законним вручення повісток на підприємствах і блокпостах під час воєнного стану в Україні: роз'яснення

Шлях від отримання повістки на блокпосту до того дня, коли Сергій прийшов до дверей ТЦК із речами, зайняв два тижні.

«Думок щодо того, щоб сховатися після отримання повістки, не з’являлося. В мене була військова кафедра у виші. Маю спеціальність артилериста й це безпечніше, ніж бути піхотинцем – будемо на якійсь відстані від ворога стояти. Тому мені було спокійніше за своє життя», – зізнався мобілізований у коментарі «УП».

Зазначається, що українські Територіальні центри комплектування (колишні військкомати. – Ред.) до війни не були готові в питанні військового обліку.

«Коли в житті військовозобов’язаного щось змінюється – одружився, народилася дитина, змінився стан здоров’я, отримав нову освіту, роботу – він повинен прийти у військкомат і повідомити про це. Але більшість до військкомату зверталась тільки тоді, коли їм щось дуже треба. І це призвело до великої проблеми: є купа неактуальних даних», – пояснив адвокат-волонтер руху АдвокатиЗСУ, CEO Rostrum Law Office Артем Крикун-Труш.

Тож масова роздача повісток на блокпостах і вулицях в Україні стала, зокрема, спробою вирішити цю проблему: щоб оновити ті дані, які військовозобов’язані давно мали надати самі.

Проте існувало й інше рішення, про яке нагадує Олександр Тіщенко: згідно з законом, під час воєнного стану людина сама повинна була б прийти до центру комплектування, без жодних повісток.

Саме так і вчинила значна кількість українців у перші дні повномасштабного вторгнення.

Чи є законним вручення повісток на підприємствах і блокпостах під час воєнного стану в Україні: роз'яснення

Патрулі ж ТЦК почали ходити із порожніми бланками з печаткою і з підписом начальника центру комплектування, хоча за законом кожний бланк вже мав би бути заповнений на конкретну людину. Проте зрозуміло, пояснюють військові, що на практиці слідування букві закону разюче скорочувало б можливості центрів комплектування набрати необхідну кількість людей. І в підсумку позначилося б на обороноздатності країни.

«У мене виникає питання до тих, хто розповідає про правові аспекти роботи ТЦК, про те, як неправильно вручають повістки. А чому юристи не скажуть: «Хлопці, а чого ви не робите правильно: оголосили мобілізацію – повинні прийти без повістки»? Юристи чомусь стають на іншу сторону. У нас же, крім прав, є ще й обов’язки. Та чомусь про них воліють забувати», – зауважив представник ТЦК Олександр Тіщенко.

За його словами, найчастіше повістки вручають на підприємствах, на блокпостах та за місцем проживання. Проте, визнає він, в останньому варіанті майже ніхто не відчиняє двері.

В одному випадку адвокат Крикун-Труш рекомендує все ж таки відмовлятися від повістки. Це коли людина поїхала на короткий термін по своїх справах чи у відрядження в іншу область, а на блокпосту її намагаються викликати в місцевий ТЦК.

«Хай складають акт відмови. Ви не змінювали місце проживання, і вони не мають до вас стосунку. Якщо ти виїхав в інший регіон, то зобов’язаний протягом семи днів стати на військовий облік тільки в двох випадках: змінив реєстрацію або ти є внутрішньо переміщеною особою», – пояснив юрист.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *