Що відомо про повітряні кулі, які росіяни запускають над Україною?

Над Україною останніми днями почали фіксувати російські повітряні кулі з кутовими відбивачами. Їхня мета — відволікати українську протиповітряну оборону.

Що відомо про такі кулі, нам у коментарі та в етері телемарафону розповідав речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

За його словами, ці кулі наповнені газом і можуть бути діаметром 1-1,5 метра або іншого розміру. Але вона має бути достатньо велика для підйому кутового відбивача. Тож радіолокаційна станція виявляє його як повітряну ціль, а це змушує сили протиповітряної оборони реагувати.

«Яка мета? Щоб відволікти увагу. Ми повинні на це реагувати. Противник хоче, щоб ми витрачали на ці кулі, які коштують взагалі нічого, свої засоби, зокрема зенітних ракетних військ», — сказав речник Повітряних сил.

Кутові відбивачі — це пристрої у вигляді прямокутного тетраедра зі взаємно перпендикулярними відбивальними площинами. Їх використовують як хибні цілі та пастки радіоелектронної боротьби. Міністр оборони України Олексій Резніков розповідав, що вся територія біля Херсонського мосту була вкрита десятками таких відбивачів, якими окупанти «намагалися захиститися від HIMARS».

Ігнат стверджує, що під час польоту ця куля не загрожує людям, але оскільки її намагається збити українська авіація, на землю можуть упасти уламки. За словами речника, застосування росіянами таких повітряних куль — це «дідівський метод». Він каже, що політ таких повітряних куль залежить від вітру.

Ігнат пояснює, що такі кулі роблять кустарним способом: «Надули вуглекислого газу, причепили шматок бляхи — і все». Але якщо на них почепити кутовий відбивач, то радіолокаційно він помітний як ціль.

«Зрозуміло, що по ньому відпрацьовувати зенітними ракетами, які коштують сотні тисяч, ніхто не буде. Головне — ми цю ситуацію знаємо і контролюємо», — сказав речник Повітряних сил.

Що передувало?

У Молдові 14 лютого оголосили про тимчасове закриття повітряного простору країни для «забезпечення безпеки цивільної авіації». Через три години його знову відкрили.

Управління цивільної авіації Молдови повідомило, що повітряний простір закривали через невстановлений об’єкт у небі. Його зафіксували у районі міста Сороки, яке розташовується на кордоні з Україною. Небо закривали з огляду на погодні умови, неможливість моніторингу та ідентифікації об’єкта, а також траєкторії його польоту.

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат повідомляв, що у повітряному просторі України 14 лютого зафіксували повітряні цілі. Він припускав, що йдеться про кулі з кутовими відбивачами. Але посадовець не уточняв, чи могли такі повітряні об’єкти стати причиною закриття повітряного простору над Молдовою, хоч і припускав такий сценарій.

А ось 15 лютого Ігнат зазначив, що в Молдову напередодні через уплив вітру залітала повітряна куля, у зв’язку з чим і закрили повітряний простір.

Також такі кулі 15 лютого фіксували над Київщиною та Києвом — через це оголошували повітряну тривогу. Українська армія залучала винищувачі. Зокрема, над Києвом помітили 6 повітряних цілей: більшість із них збили. За даними КМВА, ці об’єкти могли нести на собі кутові відбивачі та певне розвідобладнання.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *