Як Марія одружилася із Йосипом та народила Ісуса: історія, яку не розкаже Біблія

Християни усього світу вважають, що досить добре знають історію народження Ісуса Христа. Воно й не дивно, адже цьому присвячена чимала частина релігійних текстів. Однак існують реальні, історичні обставини, які ані Біблія, ані Євангелії не описують.

Подробиці про те, яким було сімейне життя у біблійний період, розповідає видання National Geographic. Дослідники припускають, що навіть якщо забути про непорочне зачаття, становище Марії та Йосипа у суспільстві було б досить скандальним і могло б загрожувати майбутній Богоматері навіть стратою.

Заручини

З Євангелій від Матвія і Луки нам відомо, що Марія народилася в сім’ї Анни та Йоакима в Назареті. Її описують як дуже вродливу дівчину, що мала близькосхідні риси обличчя, темні очі та волосся, і розмовляла арамейською говіркою.

Те, що Марія вийшла заміж ще замолоду та за старшого чоловіка, зараз може сприйматися критично, але тоді це було частиною реалій життя.

Історик з Атлантичного університету Флориди Байрон Маккейн пояснив, що оскільки тривалість життя тоді була досить короткою – не більше кількох десятиліть – то юнаки і дівчата одружувалися і починали заводити дітей одразу, як були здатні до цього.

Звісно ж, усі шлюби фактично укладалися родинами, але історики припускають, що Марія та Йосип могли бути знайомі й раніше, оскільки в Назареті проживало лише кілька сотень людей.

25 грудня відзначають Різдво Христове : 25:12:2022 - vsim.ua

Тож коли родини усе узгодили, Марія та Йосип стали зарученими, виконавши першу частину двоетапної весільної церемонії.

Цей етап називається ерусин. Йосип уже передав родині Марії придане і вважався законно із нею одруженим, але усе не так просто. Під час цього етапу, за традицією, одружена Марія ще близько року проживала із батьками.

Лише із настанням другого етапу – ніссуїн – відбувалася весільна церемонія і молодята починали жити разом.

Благовіщення

Але Марія завагітніла ще під час ерусину та проживання з батьками. У Євангелії від Луки йдеться, що їй з’явився ангел Гавриїл та повідомив, що її було обрано Богом і що вона завагітніє навіть попри незайманість.

У Євангелії ж від Матвія описується інша сторона історії. Йосип, який дізнався про вагітність своєї нареченої, не зрадів такий звістці і нібито хотів тихо розірвати ерусин. Однак йому теж з’явився янгол і закликав чоловіка не боятися взяти Марію за дружину, оскільки «зачате в ній Дитя від Духа Святого».

На ранок Йосип зрозумів, що Марія була йому вірна, тож зрештою він здійснив ніссуїн, взявши «дружину в дім свій».

Наслідки вагітності

Та попри божественне походження дитяти, така вагітність становила б небезпеку. Як пояснила професорка релігієзнавства в Університеті Дьюка Керол Мейерс, вагітність під час заручин у ті часи вважалася подружньою зрадою, яка жорстоко каралася (відповідно до Біблії).

Але, незважаючи на наказ про те, що коли «чоловік чинить перелюб з дружиною ближнього свого, то перелюбник і перелюбниця повинні бути вбиті», побиття камінням не завжди здійснювалося.

Тим не менше, експерти зазначають, що така позашлюбна вагітність сприймалася б суспільством з презирством, а до родини почали б ставитися зневажливо. Особливо зважаючи на те, що Назарет був невеликим містом, і сусіди не тільки знали справи один одного, але й мали довгі спільні чи родинні спогади.

Ікона писана Різдво Христове (ID#1688947940), цена: 15000 ₴, купить на  Prom.ua

Тож така ситуація для Марії та Йосипа мала б значні соціальні та сімейні наслідки.

Податки

У ті часи єврейське населення було зобов’язане платити податки Риму і цареві Іроду. Окрім того, десятину від свого врожаю потрібно було віддати на користь Храму.

Згідно з Євангелієм від Матвія та Луки, вагітність Марії припала на рік перепису населення, тож пара попрямувала до Вифлеєму, щоб сплатити податок.

Експерти вважають, що їхня дорога з Назарету мала б зайняти близько тижня, тож зважаючи на ситуацію Марія з Йосипом попрямували б на південь, де дорогою можна було б зупинятися біля джерел, а також знайти притулок в невеликих містах.

Пологи

Відповідно до Євангелія, у Вифлеємі в Марії почалися перейми, але в місцевих заїжджих дворах вільних місць не було, тому народжувати довелося у вапняковій печері, яку використовували для загону домашніх тварин.

Однак дослідники стверджують, що тут може бути помилка. Можливо Ісус народився у кімнаті для гостей в палестинському домі. Традиційно в палестинців це була нижня кімната, де також утримували й тварин.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *