Як «слуги народу» Гунько і Халімон заробляли на землях Академії наук: розслідування ЗМІ

9 серпня стало відомо, що НАБУ і САП повідомили про підозру народному депутату від «Слуги народу» Анатолію Гуньку, якого викрили на хабарі. Він разом із іншим скандальним «слугою» Павлом Халімоном займався аферами із землями Національної академії аграрних наук України (НААН). 

Про це пише «Цензор.НЕТ«. Так, 2021 року на окрузі Гунька розгорівся рейдерський скандал. Тоді з полів ДП ДГ «Іванівка» вивезли збіжжя соняшника та кукурудзи. Його вивозили через ТОВ «Прилуцька аграрна компанія» на ПП «Трансвіт», власником якої є Сергій Селютін – бізнес-партнер Павла Халімона. 

«Як стверджують місцеві, Гунько тоді пролобіював через НААН свого директора Миколу Половіка. Останнього супроводжували юристи «Гільдії права» Гунька», – сказано в повідомленні. 

Халімон і НАБУ

2020 року НАБУ вже цікавилося Халімоном і документувало його афери із землями Аграрної академії наук, однак тоді хтось злив фігуранту всю інформацію. Водночас колишня генпрокурорка Ірина Венедіктова фактично блокувала цю справу. 

21 липня того року колишній парламентар та аграрний бізнесмен Олег Дмитренко звернувся до НАБУ із заявою щодо можливого вчинення злочину Халімоном. Дмитренко розповів, що записував на диктофон зустрічі та телефонні розмови із депутатом та його довіреною особою – іншим підприємцем Сергієм Селютіним. Ті записи свідчили про те, що ці дві особи пропонували бізнесмену вирішити проблеми із правоохоронцями та забезпечити йому сприятливі умови для ведення аграрного бізнесу у Чернігівській області. За це Халімон і Селютін хотіли отримати грошову винагороду у 40 мільйонів гривень.

Йшлося про про велике державне підприємство «Івківці» на Чернігівщині, пʼять тисяч гектарів землі якого було взято в оренду структурами Дмитренка. Халімон же влітку 2020 року вирішив взяти підприємство під свій контроль і поставив на посаду заступника директора «свою людину» – Інну Лещенко. 

За словами Дмитренка, нардеп Халімон вимагав від нього 50% прибутку «Івківців» – 40 млн грн., і  запросив бізнесмена на зустріч. 

«Вранці 22 липня 2020 Дмитренко зателефонував Халімону, і пообіцяв принести все, про що домовлялися. А НАБУ 22 липня вранці звернулося по санкцію на арешт Халімона до Генпрокуратури. Але після обіду Халімон перестав брати слухавку. А наступного дня у компаніях Дмитренка поліція провела обшуки. Операція з арешту хабарника, який вирішує свої справи в самому офісі президента, була провалена», – писав три роки тому журналіст Юрій Бутусов.

Лише через три роки НАБУ змогло взяти реванш за цю справу по аграрних землях. Після виходу сюжету-розслідування про Халімона його звільнили з посади заступника голови фракції.

У яких областях «слуги» заробляли на землях НААН

Як каже журналіст Віталій Назаренко, крім Чернігівщини у Анатолія Гунька є аналогічні підприємства на Київщині, Рівненщині і Вінничині, а також 300 га під Крутами (Ніжинський район Чернігівщини).

У Халімона – вже згадані «Івківці» на Чернігівщині.

«Обидва фактично паразитують на землях НААН, і звідти незадекларовані мільйони. Гунька ловили навіть на переписці, де він зізнався, що вкладав гроші в посівну», – пише «Цензор.НЕТ».

Законопроєкт Гунька

Анатолій Гунько минулого року зареєстрував і провів у першому читанні законопроєкт №7588/1, який став аналогом законопроєкту №7588, який ініціював Кабмін – 27 липня цей документ був ухвалений в цілому. Прийнятий закон надає Кабміну право розпоряджатись сільськогосподарськими землями, що перебувають на балансі держустанов та держпідприємств.

«Навесні стало зрозуміло, що на ці землі претендує також Фонд держмайна. Голова Фонду Рустем Умєров хоче, щоб Кабмін передав під ФДМУ державні землі для проведення аукціонів оренди на Prozorro», – сказано в повідомленні. 

Закон передбачає, що оренда і суборенда державних земель проводиться виключно на відкритих торгах. А раніше на цьому добре заробляли такі, як Халімон і Гунько. 

Нагадаємо, що народний депутат від партії «Слуга народу» Павло Халімон під час повномашстабної війни придбав будинок на Печерську у Києві і оформив нерухомість на іншу особу. Продавцем став митрополит Православної церкви України Олександр Драбинко. Останній заявив, що не розуміє, чому довкола цієї угоди виник суспільний резонанс

Також Халімон зустрічався зі скандальним бізнесменом Олексієм Омельяненком. Останній відомий багатомільйонними схемами крадіжки коштів із «Укргазбанку».

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *