Банки в Україні змінили проценти по депозитам: які умови пропонують громадянам

Банки в Україні підняли ставки за короткостроковими депозитами. У деяких фінустановах відсоток річних зріс до 20-21 пунктів. Також деякі банки підняли ставки і за 12-місячними депозитами – до 17-18%.

За словами директора департаменту роздрібного бізнесу «Глобус Банку» Дмитра Замотаєва, така тенденція тимчасова. Банкір зазначив, що ставки зростають, насамперед, завдяки політиці Нацбанку щодо зв’язування «гарячих» коштів, що перебувають на поточних рахунках клієнтів. В результаті гривня стає більш вигідною валютою для зберігання заощаджень.

Експерт зазначає, що з середини літа відсотки почнуть зменшуватись. Тому експерт радить українцям вже зараз оформляти тривалі внески.

За підрахунками Замотаєва, за перші 5 місяців 2023 року середній розмір гривневого депозиту становив 160 тис. грн. Зокрема:

  • середній обсяг вкладів терміном 6-9 міс. — 131 тис. грн;
  • обсяг вкладів на 9-12 міс. — 150 тис. грн.

Банки в Україні змінили проценти по депозитам: які умови пропонують громадянам

При цьому термінових вкладів поменшало. Також у квітні збільшилась кількість громадян, які почали забирати свої депозити з банків.

Після підвищення відсоткових ставок, ймовірно, депозити знову стануть привабливішими в очах вкладників. Чим вищі будуть ставки, тим активніше клієнти нестимуть свої гроші банку. Саме тому зараз між банками буде конкуренція за клієнтів більша, ніж будь-коли.

Як правило, чим довший термін депозиту, тим вища процентна ставка за ним. Мінімальний термін, на який вкладники можуть залишити банку свої гроші – місяць. Однак у різних фінустановах є різні терміни та різні умови повернення вкладів за ними.

Для військовослужбовців в Україні з 2022 року діють спеціальні умови депозитів із найвищою відсотковою ставкою. У ПриватБанку є пакет «Слава героям» під 14% річних. У «Ощадбанку» за тарифом «Мій захисник» така сама відсоткова ставка. В «Укрексімбанку» військовослужбовець може відкрити депозит «Захисник України» під 16% річних.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *