Броварські озера: де можна відпочити та поплавати

Літо – гаряча пора для пляжного відпочинку, тож багато мешканців Броварської ОТГ йдуть відпочивати на місцеві озера. Такі водойми є у кожному населеному пункті громади, але чи пристосовані вони для купання? «Громадський ревізор» відвідав озера у Броварах, Княжичах та Требухові та спробував обрати серед них найкраще місце для відпочинку.

Озеро в парку «Приозерний» (Бровари)

Це – однозначний лідер рейтингу найулюбленіших озер жителів громади. В «Приозерному» людно завжди, а особливо – у вихідні. І незважаючи на те, що плавати тут заборонено, сюди їздять відпочивати та купатися цілими родинами. А на території поруч містяни люблять влаштовувати пікніки та посиденьки з друзями.

ozero pryozernyi

Озеро в «Приозерному» є природним. Вода в ньому візуально чиста та прозора, глибина – помірна. Втім, водойма має й свої небезпеки: підводні вири, які інколи затягують навіть досвідчених плавців. Тому, на жаль, тут неодноразово гинули люди.

Територія біля озера доволі чиста та регулярно прибирається комунальниками. Більшість відпочивальників розташовуються на піску просто біля води, тож відпочивати тут, в першу чергу, зручно. Чи варто очікувати на спокійний відпочинок? Залежить від часу візиту. У будні тут, звісно ж, доволі спокійно, а ось у вихідні та наприкінці робочого тижня тут часто концентруються галасливі компанії.

Переваги:

— Візуально прозора вода

— Простора зона для відпочинку

— Зручно припаркувати автомобіль

Недоліки:

— Купання заборонено

— Найчастіше – багатолюдно

— Є підводні вири

Озеро в парку «Перемога» (Бровари)

Це озеро є своєрідною візитівкою Броварів, адже воно розташоване у парку просто в центрі міста. Купатися в цій водоймі також категорично заборонено, адже вона штучна і вода в ній «стоїть». Хоча відповідні знаки встановлені повсюди, багатьох броварчан (в основному – дітей) це аж ніяк не зупиняє, тож у спекотну погоду у воді завжди можна зустріти пірнальників.

ozero peremoga

Головною проблемою озера є цвітіння води. Незважаючи на зусилля комунальників, які регулярно займаються очисткою водойми та виконують її аерацію, остаточно вирішити цю проблему не вдається.

Серед глобальних плюсів – комфортно облаштована територія. Тут встановлено зручні дерев’яні шезлонги як у затінку, так і на сонці. Багато містян люблять відпочити на невисоких бетонних спусках до води. Територія чиста та щодень прибирається комунальниками.

Озеро в парку «Перемога» наповнене всілякою живністю. Воно зариблене, а біля скульптури «Русалоньки» люблять грітися на сонці черепахи. Інколи сюди навіть прилітають качки, та надовго, на жаль, не затримуються

Переваги:

— Зручне розташування

— Чимало розваг у парку

— Чиста та комфортно облаштована територія

— Можна поспостерігати за фауною

Недоліки:

— Штучна водойма не придатна для купання

— Цвітіння води

— Каламутна вода

Озеро на «Ялинці» (Княжичі)

Озеро на «Ялинці» кореспондентам порекомендували самі місцеві мешканці. Мовляв, хоч у селі є ще водойми, але відпочивати біля води чи не все село все одно їздить саме на Ялинку.

ozero na yalyntsi

Під’їзд до озера не можна назвати зручним, адже частину дороги автомобілю доведеться їхати цілковитим бездоріжжям. До того ж, дорога рясно всіяна хаотично розкиданим сміттям: від штучних ялинок до автомобільних запчастин. Біля самого озера також було помічено декілька осередків сміття.

Вода у водоймі на момент перевірки була відносно прозорою. Дно дещо мулисте, однак сміття не було. Поруч з рясним очеретом плавали качки. Вмоститися зовсім поруч біля водойми не вийде: простору мало, все вкрите рослинністю. Тож як виявилось, більшість відпочивальників надають перевагу розташуванню в невеличкому ліску поруч.

Переваги:

— Ідеально для тихого відпочинку

— Візуально прозора вода

— Прогумовані спуски до води

— Поруч є ліс

Недоліки:

— Купатися заборонено

— Занедбана, поросла чагарниками територія

— Чимало сміття

— Бездоріжжя на під’їзді до водойми

Озеро «Нова» (Княжичі)

Друга за популярністю природна водойма с. Княжичі – озеро «Нова», яке знаходиться поруч з вулицею Ялинкова. Ще кілька років тому тут також купалися місцеві мешканці, одначе зараз озеро перетворилося, скоріше, на чудове місце для риболовлі. У цьому «Громадський ревізор» пересвідчився, помітивши одразу декількох рибалок, котрі саме займалися «тихим полюванням».

ozero nova

Поруч з озером – доволі велике поле, всіяне квітами. Доведеться трохи проїхатися бездоріжжям, однак дорога все одно є доволі рівною. Важливо, що сміття на території поруч не помічено, її можна цілком заслужено назвати чистою.

Чого, втім, не скажеш про саму водойму. В озері плаває сміття, вода теж забруднена, тож скупатися бажання не виникає. З безумовних переваг – можливість розташуватися просто біля води, а також в тіні дерев поруч.

Переваги:

— Малолюдно

— Тихий та спокійний відпочинок

— Чудовий варіант для риболовлі

— Достатньо чиста територія

Недоліки:

— Купатися заборонено

— Брудна вода

— Немає підходів до води

Озеро в центрі Требухова

У самісінькому центрі Требухова розташоване мальовниче природне озеро. Посеред нього – невеликий фонтан, який не тільки є чудовою прикрасою, а й допомагає збагачувати водойму киснем. Однак купатися тут місцеві мешканці все одно не збираються.

ozero trebuhiv

Як і решта озер громади, требухівське також не розраховане та не пристосоване для купання. Це лише комфортна зона відпочинку, де мешканці села зможуть добре провести час на природі. Місцеві ходять сюди ловити рибу, помилуватися красою води та посидіти біля неї у затінку.

Територія навколо озера охайна та благоустроєна. Видно, що тут регулярно прибирають. Біля озера розташовані зручні лавки для відпочинку.

Переваги:

— Є чудовий фонтан

— Облаштована територія

— Зручне розташування

Недоліки:

— Купатися заборонено

— Не надто чиста вода

Висновки

На території громади, на жаль, немає жодного озера, у якому було б офіційно дозволено купатися. Одначе, як показує практика, мешканців це не зупиняє, і спекотними літніми днями чи не в кожній водоймі можна побачити одного, а то й кількох відпочивальників.

Найкраще рішення для тих, хто бажає пляжного відпочинку, не виїжджаючи за межі району – проїхатися на річку Десну (приміром, у с. Пухівка). Однак і там варто бути обережними, адже кожному відомо, наскільки підступна течія в Десні. Тож де б ви не відпочивали: біля озера, на річці чи на морі, найголовніше – турбота про власну безпеку, бо ж від цього залежить ваше життя.

Автор: Анна Гончаренко

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *