Визволення села Княжичі у вересні 1943 року

77 років тому радянські війська визволили Броварський район від німецько — фашистських загарбників. Одним із епізодів цього був бій за село Княжичі, під час якого водій-механік Марія Лагунова втратила обидві ноги. Цікаво, що у газетних публікаціях 60-х років називалися і інші герої штурму Княжич, про яких нині чомусь не згадують…

Вранці 26 вересня 1943 року танковий батальйон під командуванням капітана Я. Рабиновича і два взводи роти автоматників 56 гвардійської танкової бригади зосередились на вихідних позиціях на узліссі біля села Олександрівки для наступу на Княжичі.

Спочатку вперед була вислана розвідка у складі двох танків. Коли вони підійшли до Княжич, німці відкрили по них шалений артилерійський вогонь. Танкісти змушені були розгорнути свої машини у бойовий порядок, вони почали вести вогонь по ворогу з гармат і кулеметів.

Продовжуючи наступ, батальйон збив з висоти на своєму шляху бойову охорону ворога і увірвався в село. Німці покинули в Княжичах дві батареї гармат, машини та мотоцикли і стали поспіхом відходити  у напрямі Броварів та Дарниці.

Командир танкового батальйону капітан Я. Рабинович кинувся переслідувати фашистів. Під час цієї блискавичної операції три радянських танки були підбиті, але їх екіпажі продовжували вести вогонь з місця.

Однак надвечір німецькі частини наблизилися до Княжич і контратакували радянських танкістів крупними силами самохідних гармат і артилерії.

Не маючи в достатній кількості сил для прикриття своїх машин в Княжичах, комбат Я. Рабинович вивів їх з-під вогню, зайняв оборону на одній з висот та міцно утримував її до підходу своїх, відбиваючи усі ворожі атаки.

Вранці Княжичі знову були в руках радянських військ, а фашисти знову відступили у бік Дарниці. Цього разу – остаточно.  

Про бій за Княжичі  на шпальтах броварської районної газети розповів у кінці 60-х років колишній начальник штабу 56 гвардійської танкової бригади В. Метельов.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *