Виплата репарацій Україні за війну РФ: Генасамблея ООН ухвалила резолюцію

У понеділок, 14 листопада, Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про створення реєстру збитків, які були завдані Україні внаслідок війни, розв’язаної Російською Федерацією.

За проголосувало 94 країни, проти – 14. Ще 73 представники утримались.

Серед тих, хто голосував проти, можна побачити такі країни, як Росія, Білорусь, Сирія, Іран, Зімбабве, Куба, Ерітрея, Китай.

У резолюції стверджується, що Росію мають притягнути до відповідальності за порушення міжнародного права в Україні та проти неї, включно з її агресією, що порушила статут ООН, а також – з будь-якими порушеннями міжнародного гуманітарного права. 

Країна-окупант має понести правові наслідки всіх своїх міжнародно-протиправних діянь, разом з відшкодуванням шкоди.

Держави ООН, в свою чергу, визнають необхідність створення у співпраці з Україною міжнародного механізму для відшкодування збитків, втрат або шкоди, що є наслідком міжнародно-протиправних діянь Російської Федерації в Україні або проти України.

В цілому ухвалена резолюція рекомендує створення членами ООН у співпраці з Україною “міжнародного реєстру збитків для реєстрації доказів, заподіяних усім зацікавленим фізичним і юридичним особам, а також державі Україна внаслідок міжнародних протиправних діянь Росії в Україні”.

Україна підготувала проєкт цієї резолюції за співавторства майже півсотні країн.

Раніше постпред України при ООН Сергій Кислиця повідомив, що даний документ містить заклик до держав-членів об’єднатися, щоб створити легітимну міжнародну інфраструктуру для подолання наслідків російської агресії проти України й фіксації доказів звірств.

А також – “збереження надії на справедливість для мільйонів, чиє життя назавжди змінилося через імперські амбіції маленького правителя великої країни”.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *