В Польщі виявили тисячі українців, які працюють нелегально: не хочуть платити податки 

В Польщі майже 5 тисяч українців працюють нелегально. За даними Національної інспекції праці (PIP), у 2023 році їх кількість значно зросла.

Найбільше випадків нелегального працевлаштування виявлено в будівельній галузі, повідомляє Міграційна платформа EWL. У 2023 році інспектори здійснили 9,1 тис. перевірок легальності працевлаштування іноземців. Також провели 39,4 тис. перевірок законності доручення роботи. Найбільше стосувалося громадян України — 29,6 тис.

Під час перевірок на нелегальних роботах торік виявили 4747 громадян України (в 2022 році – це було 3948 громадян України). Кожен четвертий нелегально працевлаштований українець працював на будівництві. Також багато громадян України виконували роботу незаконно у сфері адміністративних послуг, через агентства тимчасової зайнятості, у промисловій переробці та в галузі розміщення та харчування.

Під час перевірок найчастіше виявляли такі порушення: відсутність необхідного дозволу на працевлаштування, виконання роботи на іншій посаді чи на умовах, відмінних від зазначених у дозволі на роботу, неукладення обов’язкових трудових або цивільно-правових договорів.

Також в інспекції повідомили, що у 2023 році від українців отримали 2, 6 тис. скарг від громадян України. Це майже вдвічі більше, ніж у 2022 році. Найчастіше вони стосувалися невиплати заробітної плати або невиплати мінімальної погодинної ставки за цивільно-правовими договорами. Громадяни України також повідомляли про відсутність необхідного трудового договору.

Для українців спрощений доступ до ринку праці в Польщі. Достатньо оформити статус тимчасового захисту та обов’язково укласти трудовий договір перед тим, як розпочати роботу з перевіреним роботодавцем.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *