В Україні злетіли ціни на продукти: що дорожчатиме і далі

В Україні за останній рік істотно подорожчали деякі продукти харчування. В середньому зростання склало близько 10% і рекордсменами тут стали «сировинні» товари — зернові, соняшникова олія, цукор, а також яйця і фрукти. Що буде з цінами далі і чому дорожчають продукти — читайте нижче в нашому матеріалі.

Про це повідомляє ТСН.

Так, за даними Держстату, в Україні знизилася тільки вартість овочів — майже на 10%. При цьому прогнози на новий сезон для продуктів вітчизняного виробництва хороші — очікується високий урожай.

Аналітики кажуть, що сезонні продукти дорожчати не будуть, а от імпортні — навпаки. Це пов’язано зі світовою тенденцією до зростання цін на продовольство.

Зазначимо, що з минулого року більшість овочів в Україні подешевшала, а фрукти — подорожчали. Знижень цін зафіксували на цибулю, капусту і картоплю. У той же час морква і буряк подорожчали майже вдвічі.

Чому дорожчають продукти

Ціни на продукти за останній рік зросли в середньому майже на десять відсотків. Експерти кажуть, що на вартості позначилася ситуація на зовнішніх ринках, а також зростання попиту в Україні.

В першу чергу це стосується «сировинних» товарів — зернові, соняшникова олія і цукор.

Так, подорожчання цукру пов’язане зі зниженням його виробництва в Україні через низький урожай буряків. Яйця злетіли в ціні також через зниження виробництва і підвищення цін на корми після подорожчання зернових.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *