В Україні змінили правила виїзду за кордон військовозобов’язаних: стосується чоловіків із довідкою про інвалідність

В Україні після запровадження воєнного стану чоловіки віком від 18 до 60 років не можуть виїхати за кордон. Виключення зробили лише для громадян певних категорій, зокрема для осіб із інвалідністю, проте тепер до правил внесли зміни.

Відповідне рішення ухвалив Кабмін. Довідку до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) прибрали з переліку документів, необхідних українцям для перетину кордону. Йдеться про форму первинної облікової документації № 157-1/о. 

Причина полягає в тому, що цей документ не містить даних про особу, яка його видає, тож є велика ймовірність його підроблення. 

Зазначається, що довідку про інвалідність вилучили з переліку докуменів для виїзду за кордон для «унеможливлення фальсифікації довідок, зменшення корупційних ризиків і зловживання службовим становищем працівників МСЕК й лікарів медичних закладів при встановленні групи інвалідності», а також для «припинення схем, які з’явились для організації виїзду військовозобов’язаних чоловіків». 

Тепер навіть наявності такої довідки не дає чоловікам змогу виїхати з України. Для цього їм треба надати інші документи.

«Міністерство охорони здоров’я активно працює над розв’язанням проблем у роботі МСЕК, у тому числі й для унеможливлення будь-яких проявів корупції в їх діяльності. Широкомасштабна агресія Російської Федерації проти України та мобілізація українських чоловіків, на жаль, спровокувала виникнення у деяких осіб бажання «підзаробити» на забороні виїзду за кордон. Ми вивчили питання, де було найбільше можливостей для махінації та належним чином на це відреагували», – сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. 

Які документи дають право на виїзд за кордон під час воєнного стану громадянам із інвалідністю:

  • – посвідчення, яке підтверджує відповідний статус:
  • – пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, в яких зазначено групу та причину інвалідності;
  • – довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.
Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *