В Україні змінять правила для ФОПів: скільки податків доведеться платити і до чого готуватися

В Україні вже влітку скасують пільгову податкову ставку для «єдинників» третьої групи. Крім того, для ФОПів, які одержують зарплати, вже готують неприємне нововведення. Про те, як і чому потрібно переглянути правила для фізосіб-підприємців, читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Що не так із ФОПами?

Єдиний податок для фізосіб-підприємця запроваджували для того, щоб підтримати малий бізнес. Але за роки замість підтримки малого бізнесу система перетворилася на внутрішній «офшор». Доходить до того, що навіть великий бізнес відкриває на своїх співробітників ФОПи, щоб скоротити податкове навантаження.

Нині в Україні – майже два мільйони активних ФОПів. Це ціла армія «підприємців», чисельність якої зростає попри повномасштабну війну. Щомісяця цифра збільшується на 7 тисяч (20 тис. «ФОПів» відкривається і близько 7 тис. – закривається). Головна проблема: говорячи про ФОП, йдеться не тільки про представників малого бізнесу. Левова частка (точних оцінок немає) – наймані працівники.

Роботодавці, щоб не сплачувати всі податки, пропонують своїм співробітникам відкрити ФОП та укласти договір із компанією. Без лікарняних, відпусток, трудових гарантій та можливістю будь-якої миті розірвати угоду без причин. Але при цьому замість 41,5% із зарплати потрібно буде віддавати лише 5% (а за пільговою ставкою – 2%) та ЄСВ із мінімальної зарплати.

Так звані «зарплатні ФОП стали однією з найпоширеніших схем мінімізації податків. Роботодавці впевнені, що це законна лазівка. Бухгалтери ж освоїли облік ФОПів і наразі ведуть фінанси не лише компаній, а й «зарплатних підприємців».

Про схему всім добре відомо, проте на ситуацію це ніяк не впливає. Вже кілька років Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики обіцяє побороти «зарплатні ФОП». Таку обіцянку озвучували ще за минулого скликання парламенту. Тоді Мінсоц при уряді Гройсмана навіть озвучив ідею: заборонити оформляти відносини зі співробітником як ФОП, якщо більшу частину свого доходу він отримує від однієї компанії.

Але таке рішення вкрай непопулярне. «ФОПами» оформлено більшість айтішників (це дозволяє їм платити маленькі податки з великих зарплат), цілі галузі освоїли механізм мінімізації оподаткування і не збираються від нього відмовлятися.

Нині ж, у період повномасштабної війни, розповідає OBOZREVATEL голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев, не найкращий час для боротьби з цим явищем. «У військовий час точно не найкращий момент, щоб закручувати гайки «зарплатним ФОПам». Тому я категорично проти того, щоб це робити. Не буде і фіскального ефекту, не буде й розуміння підприємців», – каже нардеп.

Пільгову ставку незабаром скасують

Міжнародний валютний фонд (МВФ) у рамках моніторингової місії рекомендував українській владі скасувати пільгову ставку для «ФОПів» третьої групи у розмірі 2% (нормальна ставка – 5%). Кабінет міністрів уже затвердив відповідний законопроєкт, щоб із 1 липня таку рекомендацію виконати.

Логіка МВФ проста: прибутки потрібно збільшувати, а витрати – скорочувати. Пільгова ставка – дорога, тому від цього потрібно відмовлятися. За інформацією OBOZREVATEL, рішення про відміну пільгової ставки для ФОПів вже узгодили на всіх рівнях.

Бізнес завдяки такому нововведенню зміг заощадити на податках сотні мільйонів гривень. Що цікаво, йдеться не лише про тих підприємців, які справді потребують підтримки. Наприклад, протягом 2022-го пільговою ставкою також могли скористатися й оператори ринку азартних ігор.

Під шумок до законопроекту внесли виправлення, яке пролобіювала одна з великих компаній. Про це добре знають і у Раді, і в Офісі президента. Як виявилося, компанії, які займаються азартними іграми – одні з найуспішніших і найефективніших лобістів в українському парламенті.

У них є прихильники і у виконавчій, і у законодавчій владі. Варто зазначити, що самі по собі азартні ігри в умовах, коли компанії одержують ліцензію, працюють за правилами та чесно сплачують податки, можуть бути корисними. Це виводить із тіні сферу, яка у будь-якому разі існуватиме.

Систему «єдиного податку» потрібно кардинально змінювати

Заборона зарплатних «ФОПів», як заявив під час презентації податкової реформа заступника голови Офісу президента Ростислав Шурма, може стати одним із компенсаторів можливого зниження податків. Щоправда, співрозмовники OBOZREVATEL і в Мінфіні, і в правлячій фракції впевнені: така ініціатива Офісу президента – лише піар, насправді про жодне зниження податків як мінімум на даний момент говорити не доводиться.

При цьому навести поряд із «єдиним податком» доведеться. Середній і навіть великий бізнес занижує свої обороти, щоб залишатися на єдиному податку, роботодавці відмовляються оформляти співробітників та натомість пропонують відкрити їм ФОПи. Усе це призводить до порушення принципу справедливості. Вчитель зі своєї зарплати може сплачувати більше податків, ніж підприємець зі свого заробітку (у відсотковому співвідношенні).

«Ні для кого не секрет, що спрощена система використовується для ухилення від сплати зарплатних податків. І цю практику потрібно ліквідувати з однієї простої причини: нам необхідно обрати чи членство – в ЄС, чи милі добрі схеми ухилення від податків», – заявляє Гетманцев.

Без боротьби зі схемами від ухилення від сплати Україні вкрай складно побудувати ефективну державу та стати повноправним членом ЄС.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *