В Україні хочуть зносити «хрущовки»: як це буде працювати

В Україні хочуть назавжди позбутися старих будинків — «хрущовок». Міністерство розвитку громад і територій України розробило законопроект, який стосується знесення та реконструкції цих будинків.

Про це виданню «Гордон» розповіла народний депутат від «Слуги народу», заступник голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Обговорення з приводу майбутнього «хрущовок» активно ведуться в Україні з 2006 року. Саме тоді був прийнятий закон про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду.

«З 2006 року! У нас є закон, який стосується реконструкції кварталів, але механізму, як працювати зі старими будинками, як їх розселяти, на жаль, немає ніякого», – зазначила Шуляк.

До речі, знесення таких будинків можливий тільки, якщо 100% мешканців будинку погодяться з таким рішенням.

«Коли у 2006 році люди дізналися про таку можливість, природно, в кожну хрущовку, яка є в Києві, були прописані мама, тато, сусіди, всі родичі… Є квартири, де прописані десятки людей, тому що люди читають ще старий житловий кодекс і думають: «о, Якщо ми будемо прописані, значить, на кожну людину по 20 метрів [квадратних] плюс, і буде такий подарунок від держави». Але ви ж розумієте, що 100-відсоткової згоди від усіх мешканців на розселення не отримати ніколи. Це просто неможливо. Тому Мінрегіон підготував законопроект, який стосується зниження цього бар’єру: якщо 75% мешканців згодні, тоді можна приступати до розселення», – повідомила Шуляк.

Для того, щоб старі будинки були реконструйовані, потрібні зусилля забудовників, жителів і місцевої влади.

«Тут трикутник: інвестор-забудовник, жителі і місцева влада. Якщо баланс буде знайдений (в законопроекті, мені здається, він прописаний), то можна знайти варіант, щоб кожному було цікаво… І щоб цей камінь з 2006 року можна було зрушити», – сказала Шуляк.

Для довідки

Будинки хрущовської споруди — радянські типові панельні або цегляні житлові будинки, зазвичай 5-поверхові, з малогабаритними квартирами. Названі на прізвище м.с. Хрущова, в період правління якого почалося їх масове будівництво в СРСР і всієї Євразії.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *