Глава Єврокомісії закликала готуватися до повної зупинки поставок газу з Росії

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн закликала країни, менш залежні від поставок російського газу, також взяти участь у зусиллях з економії. Економіки в ЄС тісно переплетені, і газова криза торкнеться всіх держав-членів в тій чи іншій формі.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на інтерв’ю Урсули фон дер Ляєн агентству DPA.

За її словами, навіть держави-члени, які майже не купують російський газ, не можуть уникнути наслідків можливої зупинки поставок внутрішній ринок ЄС. Вона назвала Росію ненадійним партнером з експорту газу.

«Тому Європа повинна бути готова до гіршого варіанту: повної зупинки поставок газу рано чи пізно», — сказав вона, зазначивши, що Росія вже поставляє газ частково або взагалі не поставляє газ в 12 країн-членів ЄС.

Фон дер Ляєн заявила, що ЄС вже зараз повинен знизити споживання російського газу таким чином, щоб до березня наступного року економія склала 15% (45 млрд кубометрів), нагадавши, що «головною метою залишається повна незалежність від поставок російського газу в Європу не пізніше 2027 року».

Пропозиції Єврокомісії стануть предметом спеціальної зустрічі міністрів енергетики ЄС у Брюсселі у вівторок. Фон дер Ляєн висловила впевненість, що вони знайдуть широке схвалення. «Я впевнена, що міністри енергетики… усвідомлюють свої обов’язки», — сказала вона, зазначивши, що мова йде про створення системи безпеки для всіх, щоб могли безпечно пережити наступні дві зими.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *