Загальна мобілізація: названо причини, які вважаються поважними для неявки призовника до військкомату

В Україні триває загальна мобілізація громадян. Військовозобов’язані українці, які отримали повістки, мають у визначений час з’явитись до військкомату. Неявка призовника карається адміністративно і навіть кримінально. Водночас є причини, які вважаються поважними для неявки.

Які причини можуть стати призовнику на заваді, і які з них вважаються поважними, розповів юрист Ростислав Кравець.

Отже, за словами правознавця, призовнику можуть завадити вчасно з’явитись до військкомату такі причини:

  • стихійне лихо,
  • хвороба,
  • смерть родича,
  • інша вагома обставина, яка не дозволила йому вчасно прибути до ТЦК.

Загальна мобілізація: названо причини, які вважаються поважними для неявки призовника до військкомату

Та якщо неявка призовника була без поважної причини, то він неминуче понесе за це відповідальність. Відповідальність може бути як адміністративною (штраф), так і кримінальною (позбавлення волі).

За неявку призовника до ТЦК передбачено такі види покарання:

  • Штраф у розмірі від 1700 до 3400 гривень. Таке покарання призначається тим, кого викликали до ТЦК вперше для уточнення даних або проходження медкомісії.
  • Позбавлення волі на строк від 3 до 5 років або випробувальний термін. Таке покарання зазвичай призначається призовникам, яких викликали в ТЦК вже не просто для уточнення даних, а для направлення у військову частину.

При цьому призовникам слід пам’ятати, що повістку може їм вручити навіть їхній роботодавець. І, до речі, роботодавець має проконтролювати явку свого підопічного до ТЦК. Але він не несе відповідальності за неявку призовника. За це люди, яким вручили повістки, відповідають особисто.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *