«Звільнять усіх»: у районах Київщини заплановані кардові перестановки

Столичний регіон уже фактично 2 місяці залишається без очільника військової адміністрації. 24 січня Олексія Кулебу звільнили з цієї посади та призначили заступником керівника Офісу Президента. Поки що обов’язки начальника Київської ОВА виконує Дмитро Назаренко. Як довго триватимуть розмови щодо нової кандидатури та чому, окрім зміни очільника області, хочуть «перетяхнути» і керівників РВА столичного регіону, читайте в матеріалі «Моєї Київщини»

Як відомо, після реорганізації 2020 року на Київщині функціонує 7 РДА, які з початку воєнного стану стали військовими адміністраціями, а їх очільники відповідно – начальниками РВА. Також є Гостомельська військова селищна адміністрація. Координує та контролює їхню діяльність голова обласної військової адміністрації, тобто станом на сьогодні це в.о. очільника обладміністрації Дмитро Назаренко.

Як повідомило джерело «Моєї Київщини» в Офісі Президента, у процесі обговорення кандидатури на посаду голови Київської ОВА розмова у керівництва держави вийшла у площину необхідності «переглянути» — себто перепризначити — керівників РВА столичного регіону.

Справа в тому, що такими керівниками, як очільник Обухівщини Олександр Гомон та керівниця Білоцерківської РВА Людмила Мерзлюк, уже давно незадоволені. Щодо інших, то вони здебільшого не дуже себе проявили. Отож хто має шанс на повторне призначення?

Людмила Мерзлюк – Білоцерківська РВА 

Єдина жінка-керівниця військової адміністрації на Київщині. Її чоловік – полковник Сергій Мерзлюк – відомий як «сірий кардинал» Білоцерківщини. Він є заступником начальника райуправління поліції і уже давно мріє про підвищення у столицю. Щоправда, цілком імовірно, що під час змін керівництва поліції він може в принципі втратити посаду.

Із початку повномасштабного російського вторгнення пані Мерзлюк проводила наради з керівниками правоохоронних і контролювальних органів, опікувалася внутрішньо переміщеними особами (а таких у районі близько 70 тис) і особисто зустрічалася з оборонцями країни (мешканцями Білоцерківщини). 
Щоправда, допомагала не всім. У 2022 році депутат Білоцерківської райради та офіцер Нацгвардії Володимир Бабенко звинувачував її в бездіяльності, зокрема зауважував, що Мерзлюк проігнорувала запит про забезпечення спецмашинами для БТР і авто для військових. Попри це, крісло вона втримала. Дехто вважає, що це могло статися завдяки гарним стосункам із агробаронами.

Руслан Дяченко – Бориспільська РВА

В умовах війни показав себе як умілий керівник, який може ефективно організувати роботу навіть у критичних ситуаціях і не вляпатися в жоден скандал.

Пріоритетом військової адмінстрації є зміцнення обороноздатності, тож Дяченко щотижня проводить наради щодо безпекової ситуації в районі. Окрім цього, виїжджає у громади, де зустрічається зі старостами сіл та головами ОТГ. У такий спосіб збирає інформацію про тих, кому потрібна допомога. Зауважимо, що на Бориспільщині зареєстровано майже 40 тис внутрішньо переміщених осіб.

Також триває робота щодо облаштування укриттів. У районі  – 75 Пунктів незламності та два Містечка незламності (Бориспіль і Переяслав), де є автономне енергопостачання, тепло, вода, медпункт та пункт поліції. 

Також Дяченко тримає тісний зв’язок із нардепом від цього округу Сергієм Буніним. Вони періодично з’являються разом на подіях. У цілому для народного обранця дуже важливо мати начальником районної військової адміністрації близьку до себе людину.

Володимир Майбоженко – Броварська РДА 

 

Управлінець із великим досвідом роботи в області. У 2006-2010 роках очолював Київську облраду. Став відомий тим, що восени 2010 року брав участь у «клонуванні» «Батьківщини» на догоду «регіоналам».

Після трирічної роботи директором організаційно-розпорядчого департаменту НАК «Нафтогаз України» знову повернувся в облраду 2015 року. Тоді очолив обласну організацію політичної партії УКРОП та до 2019 року був першим заступником голови Київської обласної ради. 

Як голова Броварської районної військової адміністрації практикує часті виїзні прийоми громадян. Таким чином, частина проблем вирішується на місцях, інші ж бере під особистий контроль.

Майбоженко – умілий пристосуванець, що неабияк важливо для перебування на посаді в одному з найбільш перспективних районнів Київщини. Також тісно комунікує з мером Броварів Ігорем Сапожком, тому він може бути потрібен на посаді по стабілізації ситуації в регіоні. Дружить Майбоженко й з першим заступником голови облради Ярославом Добрянським, який має чималий вплив в області.

Данило Мавлянов  – Бучанська РВА 

Вихідець із КМДА, зокрема з Департаменту міського благоустрою та забезпечення природного середовища. Подейкують, що на посаду його «протягнув» тодішній губернатор Олексій Кулеба, якому було важливо мати свою людину на Бучанщині.

Наразі Бучанський район — один із найбільш постраждалих у Київській області. Тож саме сюди приїжджають із візитами світові чиновники найвищих рівнів та іноземні делегації. Тому часто-густо Мавлянов виконує почесну місію екскурсовода – розказує та показує наслідки звірств росіян.

Щоправда, він, так би мовити, король без королівства. Громади Бучанського району мають медійно впізнаваних голів, на фоні яких Мавлянов – лише тінь держслужбовця, який ні на що особливо не впливає. Відтак, домовлятися про відбудову інфраструктрури їдуть напряму до мера Бучі чи Ірпеня, а не в Бучанську районну військову адміністрацію. 

 Юрій Волков – Фастівська РВА 

Начальник зі «сталевими яйцями», адже, як він сам зауважував в одному з інтерв’ю, такими є люди, які залишилися на місцях із початку повномасштабного вторгнення. Призначений головою вже вдруге, уперше – у 2020 році – із січня до вересня був в.о., а у грудні вилетів із посади. До слова, до того, як став очільником, був заступником у Фастівській районній державній адміністрації з 2005 року.

Насправді, попри величезний стаж роботи в держустанові, це маловідомий персонаж у політикумі області. На посаді нічим особливим не відзначився. Чому його призначили та чим він займається, окрім участі в урочистих заходах, не зрозуміло.

Примітно, що тісно співпрацює з міським головою Фастова Михайлом Нетяжуком. Говорячи про розподіл повноважень задля обороноздатності регіону казав, що «його розпорядження можна вважати моїми».

Олександр Гомон  – Обухівська РВА

Полковник, який багато років прослужив у системі МВС. Був головою Бериславської РДА на Херсонщині при Порошенкові, при Зеленському осів в Обухівській РДА (нині РВА).

За час війни періодично звітує про передачу автомобілів на потреби ЗСУ. Щоправда, у партнерстві з благодійниками і волонтерами. При цьому їхні імена і прізвища часто не повідомляють. 

У цілому сторінка адміністрації схожа радше на піарінструментарій для її начальника. Публікації там можуть бути й такими: «Гомон долучився до навчання за спеціальною короткостроковою програмою підвищення кваліфікації з питань воєнної безпеки та оборони держави». Корисна справа, але навіщо повідомляти широкому загалу про кожен крок голови РВА, не зовсім зрозуміло. Тільки якщо він завдяки неабиякій присутності в медіа не намагається посилити свою впливовість у розрахунку на новий кар’єрний злет…

Щоправда, крім насиченості інформпростору новинами про добрі справи Гомона, були там і не дуже сприятливі публікації для його репутації. Так, у травні повідомляли про амурні справи чиновника. Начебто розлучається з дружиною Наталією та закрутив роман із молодшою за віком жіночкою. Навіть дійшло до звинувачень від дружини у побоях. Наскільки цей скандал нашкодив репутації Гомона, сказати складно. Головне – кадрових рішень по ньому не приймали, отже, якось свої проблеми він тоді залагодив.      

Олексій Данчин – Вишгородська РВА 

Старожил на посаді (із 2019 року був в.о., із 2022 року офіційно призначений). До цього був першим заступником голови Вишгородської РДА. До слова, у статусі в.о. Данчин балотувався на голову Вишгородської громади від політичної партії «Опозиційна платформа – за життя», але тоді перемогу здобув Олексій Момот. Це була друга невдала спроба Данчина: у 2015 році він хотів стати мером Вишгорода як представник «Батьківщини».

Хоч у районі він сидить давно та міцно, великих результатів його роботи не видно. Данчина, схоже, цілком влаштовує перебування на цій посаді й рухатися по кар’єрних сходинках угору він уже не планує.

Сергій Борисюк – Гостомельська селищна військова адміністрація

Генерал-майор, кандидат філософських наук Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Серій Борисюк до цього очолював Департамент кадрової політики Міністерства оборони України.  Призначений на посаду в липні 2022 року. 

Нагадаємо, що в перші дні повномасштабного вторгнення селищного голову Юрія Прилипка вбили. За офіційною версією, голову селища розстріляли росіяни, коли він розвозив продукти та ліки жителям гостомельського ЖК «Покровський». Натомість на сторінці Гостомельської селищної ради у Facebook місцеві мешканці таку інформацію спростовують.

Борисюк — медійна персона, зустрічає гостей та делагації, яким показує масштаби руйнувань. Але він людина військова та не зовсім обізнана в тонкощах місцевого самоврядування. Мешканці скаржаться, що проблем дуже багато, а вирішуються вони повільно…

Із огляду на неконфліктність та умовну ефективність (на фоні інших, звичайно) лише два керівники РВА столичного регіону мають шанси на повторне призначення. Це Володимир Майбоженко (Броварська РВА) і Руслан Дяченко (Бориспільська РВА). Утім, не виключено, що дефіцит кадрів зіграє злий жарт з бажаннями Банкової перекроїти владну конфігурацію в області. Власне, з цим, вочевидь, і пов’язана пауза з призначенням повноцінного голови обладміністрації. З кадрами на районному рівні справи — ще гірші. 

 
Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *