Команда 4 каналу з лютого залишається без зарплатні

Журналісти 4 каналу після незначних виплат у лютому 2022-го залишаються без зарплатні та не мають доступу до офісу телеканалу. Про це йдеться у статті «Детектора медіа» «Що буде з 4 каналом після арешту майна колаборанта Ковальова?».

За п’ять місяців, що минули з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, частина працівників звільнилася, частина — пішла служити в армію, однак більшість залишаються штатними працівниками 4 каналу.

Після незначних виплат у лютому ніхто з працівників грошей не отримував. До того ж канал винен державі мільйони гривень за трансляцію. У березні канал почав ретранслювати спільний телемарафон «Єдині новини» й робить це досі.

Зараз команда не має доступу до офісу телеканалу — люди навіть не можуть потрапити на свої робочі місця, щоб забрати речі.

За інформацією «ДМ», працівники кілька місяців тому обговорювали ідею забрати собі або розпродати майно каналу, яке залишилось в офісі, аби бодай частково виплатити борги, однак юристи порадили цього не робити — це незаконно.

Наразі 4 канал не має жодного способу заробляти гроші, аби розрахуватись із боргами перед колективом та державою. 

Журналісти каналу нагадали, що після того, як його купив нардеп-колаборант Олексій Ковальов, новою керівницею мовника стала колишня журналістка каналу «Україна» Яна Іщенко.

Редакційна політика не змінилась, хоча за рішенням Ковальова припинилася співпраця з ведучими Бориславом БерезоюОстапом Дроздовим та Антоном Мухарським. Ведучі пов’язували це з їхньою позицією, критичною до влади.

З приходом нової генеральної продюсерки кількість ефірів та навантаження на працівників 4 каналу зросла, а зарплатня — ні.

Головна гостьова редакторка 4 каналу Катерина Бичихіна повідомила «ДМ», що у січні було багато вихідних, і канал фактично працював за рахунок раніше створеного контенту.

«Сказати, що ми перепрацьовували, — це нічого не сказати. Яна Іщенко могла писати о другій ночі, що о шостій ранку ми маємо бути на роботі. Ми працювали по двадцять годин на добу і практично жили на каналі».

На цей час на каналі було близько двох сотень штатних працівників, ще кількох привела Яна Іщенко.

24 лютого, коли почалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну, працівники 4 каналу питали Яну Іщенко у спільному чаті, чи виходити їм на роботу. За словами Катерини Бичихіної, вона не відповіла. Колектив вирішив працювати.

«Частина колег живуть у Гостомелі, Ірпені та Бучі. Вийшовши на роботу, вони більше не повернулись додому. А в багатьох із них не лишилось домівок, — розповідає Бичихіна. — До обіду ми робили ефір попри вибухи, а Яна так і не вийшла на зв’язок».

Згодом, отримуючи від працівників 4 каналу запитання щодо зарплатні, Яна Іщенко відповідала, що не має ні грошей, ані відповідальності за виплати. І зрештою, за словами Катерини Бичихіної, зовсім зникла з радарів.

«Детектор медіа» телефонував Яні Іщенко, вона відповіла, що більше не працює на 4 каналі, й порадила звертатись до директора. «ДМ» надіслав їй запитання та сподівається на відповідь.

Також «ДМ» звернувся до Державного бюро розслідувань, АРМА та МКІП із запитаннями, що далі буде з 4 каналом, його колективом та ліцензією після конфіскації майна Ковальова. Відповідей поки що немає.

У грудні 2021 року 4 канал купив тепер «слуга народу» Олексій Ковальов. Нардеп  задекларував купівлю мовника як подарунок від батьків вартістю понад 4 мільйони гривень. 

Зараз Ковальов перебуває на території тимчасово окупованої Херсонської області та співпрацює з окупантами. Йому вже оголосили підозру у держзраді.

У квітні 2022-го правоохоронці порушили кримінальне провадження щодо Ковальова за статтею про колабораційну діяльність.  

3 травня Олексія Ковальова виключили з фракції «Слуга народу». 6 липня Ковальову оголосили підозру у державній зраді, а 15 липня його заочно арештували та оголосили в розшук.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *