Масштабну перевірку пенсіонерів проведуть в Україні: на що чекати і хто постраждає

В Україні 2023-го продовжать проводити верифікацію пенсій та інших соцвиплат. Перевірка відбувається у три етапи: під час подання документів на оформлення допомоги, під час отримання допомоги та протягом трьох років після того, як вам перестали платити.

Як говориться в матеріалі OBOZREVATEL, насправді це означає, що орган соцзахисту зобов’язаний перевірити документи, які ви надали під час оформлення, потім Мінфін в автоматичному режимі стежитиме, чи не з’явилася в реєстрах додаткова інформація про вас (наприклад, купили машину), інформацію про вас зберігатимуть ще три роки після того, як ви перестали отримувати допомогу.

Тут важливо зазначити, що Мінфін навіть якщо знайде порушення, може лише передати інформацію Мінсоцу. І вже профільне міністерство перевіряє ще раз дані і ухвалює рішення, забирати виплату чи ні.

Якщо виявилося, що ви справді незаконно отримували гроші, вас попросять повернути їх у бюджет. І якщо відмовитись, управління соцзахисту подасть на вас до суду. Наприклад, у Запоріжжі, згідно з даними реєстрами судових рішень, буквально кілька тижнів тому відсудили у малозабезпеченої сім’ї понад 4 тис. грн. Виявилося, що в документах «забули» вказати, що у сім’ї є працездатний безробітний, який не набув відповідного статусу.

Тепер через суд, якщо сім’я не поверне 4 тис. грн, у неї можуть заарештувати банківські рахунки, або через виконавчу службу забрати майно та продати його у рахунок погашення боргу. Такі випадки справді є, проте вони нечасті. В Україні десятки мільйонів отримувачів соцдопомоги (з урахуванням переселенців, пенсіонерів та субсидіантів), а під час верифікації можна зіставити дані лише з тією інформацією, що зберігається на українців у реєстрах.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *