Молодому театру у квітні 44 роки. Однак почалась історія століттям раніше – від мрії стати кращим у Європі

У 1870 році садибу на вулиці Прорізна, 17 придбав «під спорудження мурованого будинку» Микола Григорович-Барський – під крамниці та місцевий бізнес тих часів, незабаром у ньому почали виступати театрали, був Молодий, польські театрали.. Однак згодом робота припинилась. Знову першу виставу глядачі побічили 26 квітня 1980 року, через 110 років з часу заснування. 

Історію сучасного Молодого театру ділять на 2 етапи – перший з 1870 року, та другий – з 1980-го. У розквіті Молодий театр у Києві проїснував 2 роки – з 1917 року, коли з театральної групи став міцним осередком культури і творчості на чолі з Лесем Курбасом, до 1919 року, коли діяльність зруйнувала, “націоналізувавши” радянська влада.

Відомо, що ще в 1916 році група молодих акторів робили за власний кошт ремонт приміщення на Прорізній, обладнали його для показу вистав. Вкладаючи серце, досягли величезного успіху в глядачів та театральних критиків та молодіжна студія перетворилася на “Товариство на вірі – Молодий театр”. 

Коли театр очолив видатний театральний філософ і практик, режисер-педагог Лесь Степанович Курбас, знайомив глядачів зі стародавнім українським вертепом («Різдвяний вертеп»), шедеврами української та світової класики, сучасною драматургією.

Режисер Лесь Курбас поставив вистави, створені у традиційно-реалістичному плані (“У пущі” Лесі Українки, “Молодість” Гальбе) і в умовно-реалістичному (“Цар Едіп” Софокла, “Іван Гус” Шевченка), і в побутово-психологічному (“Лікар Керженцев” Л. Андрєєва, “Кандіда” Б. Шоу, “Чорна Пантера і Білий Медвідь”, “Гріх” В. Вінниченка), і в романтичному (“Йоля” Є. Жулавського), і в стилі романтичної комедії (“Горе брехунові” Грільпарцера, “Етюди” О. Олеся).

Коли б не було живих свідків, коли б не було документів, декому могло б здатися чудом, що за складних суспільно-політичних обставин, за умов громадянської війни, за надзвичайної матеріальної скрути, переважно на приватних квартирах і в чужих театральних приміщеннях упродовж 2-ох робочих років можна було створити цілком новий за змістом, формою та ідейно-мистецьким спрямуванням театр-студію, виховати колектив творчих однодумців, поставити 15, в основному новаторських, вистав, завоювати прихильність і шану глядачів. Це творче чудо не гріх назвати мистецьким подвигом…, – згадував один із засновників Молодого театру часів Леся Курбаса Степан Корнійович Бондарчук.  

За часів Леся Курбаса нові художні та творчі принципи були проголошені у маніфесті Молодого театру до глядачів:

 … бачити в театрі не кафедру чеснот, не дзеркало правди, не місце навчання і популяризації програм політичних партій, а театр, і тільки театр!

Цінності, проголошені у маніфесті прагне сповідувати сучасний Молодий театр, що діє у Києві у 2024 році. 

У незалежній Україні Молодий театр – театр для людей молодих душею

У 2014 році театр стає членом Європейської театральної конвенції, бере участь у міжнародних проектах, налагоджує комунікації з європейськими театрами та режисерами. Реалізується головне завдання, яке ставив перед Молодим театром Лесь Курбас, – інтеграція українського театру в європейський культурний простір. Основними напрямками діяльності театру є робота з молодими режисерами та сучасною драматургією, пошук нових форм, міжнародна діяльність і копродукція, – розповідають театрали.

7 травня 2019 року Молодий театр отримав статус Національного.

 

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *