Між Ліберією та Південною Кореєю: Україна піднялася на 18 позицій в Індексі свободи преси

Україна посіла 61-ше місце зі 180 у новому Індексі свободи преси. У такий спосіб вона піднялася на 18 сходинок вгору у рейтингу, оскільки 2023 року мала 79-те місце, 2022-го – 106-те, а 2021 – 97-ме.

Рейтинг опубліковано на сайті «Репортери без кордонів«. Аналітики, зокрема, відзначили покращення показника безпеки – зменшення кількості загиблих журналістів та політичного показника для України.

Між Ліберією та Південною Кореєю: Україна піднялася на 18 позицій в Індексі свободи преси

Зазначається, що повномасштабна війна ставить під загрозу виживання українських ЗМІ. У цій «інформаційній війні» наша держава перебуває на передовій протидії впливу кремлівської системи пропаганди. Крім того, медійний ландшафт України, за оцінкою дослідників, частково залишається під контролем олігархів, які володіють більшістю національних телеканалів. 

«Медіасектор несе на собі основний тягар наслідків російського вторгнення через порушення роботи редакцій і навіть ставлячи під загрозу їхнє економічне виживання», – йдеться в аналітиці.

Однією з «найбільш символічних реформ» «Репортери без кордонів» назвали створення незалежного суспільного мовника «Суспільне» у 2017 році. Водночас зауважили, що застосування воєнного стану іноді призводить до обмежень у роботі журналістів, особливо на лінії фронту. 

«У поєднанні з іншими наслідками війни, такими як матеріальні руйнування, порушення ланцюгів постачання та вимушене переміщення працівників, ця ситуація ставить під загрозу виживання багатьох українських ЗМІ», – йдеться в матеріалі. 

Характеризуючи соціокультурний контекст роботи медіа в Україні, аналітики зауважили, що війна глибоко змінила роботу журналістів та історії, які вони висвітлюють.

«Російські атаки, що відбуваються по всій країні, перетворили їх усіх на військових репортерів. Однак, попри тиск, українські ЗМІ продовжують висвітлювати соціальні питання та відігравати важливу роль у викритті корупції в еліті країни», – зазначили репортери.

Перші позиції в Індексі свободи преси посіли Норвегія, Данія, Швеція та Нідерланди з показниками 91,89 – 87,73. Тоді як показник України – 65. Вона розташувалася поміж Ліберією (65,13) та Південною Кореєю (64,87).

Держава-терорист Росія посіла у рейтингу 162-гу сходинку з показником 29,86, а її пособниця Білорусь – 167-му (26,8).

Індекс свободи преси – це щорічний рейтинг країн, що публікується організацією «Репортери без кордонів» та базується на її оцінці власних відомостей щодо свободи преси у світі.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *