НБУ заборонив для українців перекази з гривневих карток на іноземні

Національний банк з 5 жовтня повертає заборону на Р2Р-перекази з гривневих платіжних карток українських банків на картки іноземних банків. Про це повідомляє пресслужба регулятора.

Зазначимо, що переказ із картки на картку, або p2p-переказ (від англ. peer-to-peer — «від особи до особи») — це найпростіший спосіб надіслати гроші від одної фізичної особи іншій. Фактично це списування визначеної суми коштів з вашої банківської картки та її зарахування на банківську картку іншої особи.

Як зазначили у НБУ, дозвіл на Р2Р-перекази за кордон з гривневих платіжних карток, ухвалений у квітні 2022 року, дав змогу українцям підтримати під час найважчого періоду своїх близьких, які вимушено переїхали в інші країни через повномасштабну агресію рф.

«Водночас після понад семи місяців воєнного стану роль такого інструмента для підтримання громадян за кордоном зменшується, водночас ризики його використання, щоб обійти обмеження на купівлю валюти, збільшуються.

Зважаючи на це, такий захід сприятиме захисту міжнародних резервів України, які є важливими, зокрема, для безперебійної роботи економіки та для здійснення оборонних закупівель.

Звертаємо увагу, що українці й надалі матимуть змогу переказувати кошти за кордон для оплати навчання (на рахунки навчальних закладів), лікування, транспортування хворих, витрат, пов’язаних зі смертю, а також для сплати аліментів.

Крім того, НБУ врахував запити громадян та дозволив із 1 жовтня переказувати кошти за кордон для оплати навчання на рахунок юридичної особи-нерезидента, яка відповідно до наданих навчальним закладом повноважень здійснює приймання коштів.

Також громадяни можуть переказувати кошти між гривневими платіжними картками українських банків, незалежно від країни фактичного перебування клієнта. Крім того, зберігатиметься дозвіл на Р2Р-перекази з валютних платіжних карток українських банків на картки іноземних банків у межах щомісячного ліміту в розмірі 100 тис. грн (в еквіваленті), який є спільним для цих операцій та для операцій, що належать до «quasi cash«. 

Крім того, Національний банк дозволив переказ коштів нерезиденту за договором комісії, агентським договором або договором доручення через продаж з 24 лютого 2022 року послуг або робіт, що входять до переліку, визначеного Постановою КМУ № 153. Відповідні зміни та низка інших уточнюючих змін унесені постановою Правління Національного банку України від 29 вересня 2022 року № 211 «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18». Більшість положень документа набирають чинності з 1 жовтня 2022 року, крім повернення заборони на Р2Р-перекази з гривневих платіжних карток на картки іноземних банків (набирає чинності з 5 жовтня 2022 року).

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *