Окупанти вішають на дрони міну МОН-50, заборонену міжнародною конвенцією

Окупаційна російська армія створює дрони з протипіхотними мінами МОН-50 та повітряним підривом.

Випробування російських FPV дронів із протипіхотними мінами МОН-50, окупанти показали у своїх телеграм каналах.

МОН-50 — протипіхотна осколкова міна спрямованої поразки. Розроблена в 1960-х — 1970-х роках, а бути точніше — скопійована з американської M18A1 «Клеймор».

Міна може встановлюватися в керованому варіанті, з електродетонатором ЕДП-р (ЕДП), запалом МД-5М з механізмом накольним НМ-71 або в некерованому варіанті з підривником МВЕ-72 (МВЕ-НС), або підривником серії МУВ.

Як вражаючі елементи можуть використовуватися циліндричні осколки або кульки.

дрон з міною МОН-50
дрон з міною МОН-50

У світі діє Оттавська конвенція, яка забороняє застосовувати, накопичувати, виробляти та передавати протипіхотні міни. Договір передбачає повне знищення всіх запасів протипіхотних мін ненаправленої дії (за винятком невеликої кількості мін, необхідних для навчання розмінуванню) та ліквідацію мінних полів.

Однак незважаючи на те, що дані міни заборонені, окупанти нерідко застосовують на захоплених територіях. Так, у деокупованій Дергачівській громаді Харківської області українські військові виявили мінний коридор, який окупанти готували для ЗСУ. У населених пунктах Шопіно, Токарівка та Гоптівка було встановлено місцезнаходження мін МОН-90, МОН-50, Фугасів та ОЗМ-72.

«Мини йшли ланцюгом, окупанти зробили коридор для проходження наших сил і у разі входу до населеного пункту, вони б підірвали особовий склад та техніку. Також ми знайшли Фугас та розмінували його для подальшого застосування в наших інтересах… Якби мінний коридор спрацював. під вогневу поразку потрапило б мирне населення», – повідомили у прес-службі Східного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *