Опалювальний сезон: споживання газу треба негайно обмежувати, бо на зиму його не вистачить

Українцям треба негайно обмежувати споживання газу. Інакше на опалювальний сезон його не вистачить. А докупити газ буде неможливо: немає грошей, та й самого газу на продаж також немає.

Таке попередження опублікував у своєму Facebook експерт з питань ЖКГ, народний депутат Олексій Кучеренко.

Нардеп поділився цифрами та фактами, що були оприлюднені на засіданні штабу з підготовки до опалювального сезону.

«Газ в сховищах — 13.34 млрд кубів. Вугілля на складах — 1.9 млн тон. Планові завдання по газу 19 млрд кубів — аж ніяк. Була «мильна бульбашка» з самого початку. Фантазують про 15.5 млрд кубів на 1 листопада, у що я не вірю. Максимум як на мене — 14.5. Вугілля планується планово 2.6 млн тонн — виглядає реалістично», — пише Кучеренко.

Що стосується електроенергетики, то тут ключовим залишається питання щодо Запорізької АЕС з її шістьма атомними енергоблоками: чия вона буде? Якщо наша, то з електрикою в Україні має бути все гаразд. Та якщо росіяни, таки, остаточно її від’єднають від нашої енергосистеми, то з електропостачанням проблем не оминути.

Опалювальний сезон: споживання газу треба негайно обмежувати, бо на зиму його не вистачить

«Ключове питання — чи буде в балансі ЗАЕС. Якщо ні — листопад експорт закінчується і профіцит перетворюється в дефіцит. Європа попереджає і спонукає громадян та бізнес до обмеження в споживанні. Правда — не зовсім поки виходить», — поділився експерт.

Українців слід негайно закликати до обмеження енергоспоживання, каже нардеп. Треба розробити комплекс інструкцій і порад: як зменшити витрати електроенергії, як скоротити споживання газу, як використовувати менше води. Якщо негайно цього не зробити, то потім вийде як із «травневими шашликами», не втримався від зауваження однопартієць Юлії Тимошенко.

«І останнє. Імпорт газу до кінця року не розглядається в зв’язку з космічними цінами та відсутністю ресурсу», — підсумував Олексій Кучеренко.

Таким чином, навіть якби в України були гроші на закупівлю газу, то навряд чи його вдалось би купити, адже в наших західних партнерів цьогоріч із газом також неабиякі проблеми.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *