Перехід на зимовий час 2021: коли переводимо годинник і як це впливає на здоров’я

З 1980-их років в Україні для економії електроенергії ввели практику переведення часу двічі на рік. Однак в останні роки все більше країн відмовляються від цієї традиції через низьку ефективність і шкоду для здоров’я.

Спроби скасувати щорічне переведення годинників були і в Україні. Проте Рада не змогла скасувати перехід на літній час — і тепер на українців чекає ще одне переведення годинників у жовтні 2021 року. Цього разу країна повертається на зимовий час.

Коли потрібно переводити годинник у 2021 році

В Україні почали переводити годинник у квітні 1981 року. А в роки незалежності Кабінет міністрів розписав всю процедуру у своїй травневій постанові №509 двадцятип’ятирічної давності.

Як і наказує документ, перехід на зимовий час 2021 пройде в останню неділю жовтня. Стрілки годинника на годину назад повернуться в зазначену ніч (це 31 жовтня 2021) рівно о четвертій годині ночі.

Навіщо переводять годинники в Україні 2021 на зимовий час

Багато вчених відзначає, що сезонне переведення годинників провокує розвиток імунних і серцево-судинних захворювань, адже воно змінює біологічні ритми людини. У свою чергу любителі перевести стрілки говорять про економію електроенергії: тобто ділова активність людей як би зсувається на більш світлий час доби.

Так чи інакше, практика переведення годинників досі зберігається в сотні країн. У той же час ті ж Штати і Канада переходять на літній час не повністю (низка регіонів там стабільно живе за зимовим часом).

А ось країни Євросоюзу в більшості своїй бажають зберегти постійним літній час. І щоб «київський час» відповідав європейським стандартам (тобто «часовий дисбаланс» не заважав економічним і дипломатичним питанням) Україна і відправила на доопрацювання законопроект про скасування літнього часу.

Відтак поки що Україна переводить годинник на зимовий час — і чекає рішення депутатів, чи потрібно буде переводити годинник на літній час в 2022 році.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *