Політолог розповів, навіщо кремль форсує «референдуми» на сході та півдні України

Проведення «референдумів» у тимчасово окупованих областях, не призведе до оголошення війни Україні та загальної мобілізації в рф, оскільки путін не ризикне відправляти на війну дітей із сімей середнього класу. Заяви про проведення таких «волевиявлень» – спроба російської пропаганди відвернути увагу росіян від поразки у Харківській області. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню UA.News розповів політичний експерт, директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко.

За словами аналітика, в останні роки у росії провідну роль відіграють не політики, військові стратеги та генерали, а пропаганда. Він зазначив, що навіть одним із головних завдань російських політиків та генералів завжди було те, як образ росії та її ворогів співвідноситься з меседжами російської пропаганди.

Політолог нагадав, що російська пропаганда завжди спеціалізувалася на своїй найвужчій профашистській функції – щоденному формуванні та підігріванні ненависті до українців з використанням різноманітних «доказів». За його словами, проблема усієї російської пропаганди в тому, що вона ніяк не може переключитися з риторики ненависті на політичні наративи.

У цьому контексті, вважає експерт, успішний контрнаступ Збройних сил України в Харківській області, шокував російських генералів, владіміра путіна та усіх пропагандистів. Саме тому пропагандисти заговорили про референдуми в «лнр» і «днр» та приєднання квазіутворень до росії – їм це потрібно, аби взяти паузу й обміркувати подальший план дій.

 

«Насправді, у політичному і, тим більше, військово-стратегічному планах, рф уже не потрібна анексія тимчасово окупованих територій України. Адже план був простий – захопити половину нашої країни й одразу провести референдуми у чотирьох-п’яти областях: Донецькій, Луганській, Миколаївській, Херсонській та Запорізькій, і вже після цього вибирати, приєднувати їх як новий «срср» до росії, чи ні. Однак сьогодні розмови про референдуми використовуються, як звичайна «затичка» у російській пропаганді. Зараз треба якось чимось зайняти ось цих розлючених людей, які можуть лише пропагувати ненависть – згадайте, як вони раділи, коли розбомбили ТЕЦ у Харкові. Розповідали як «це здорово, адже це російськомовне місто»»

На думку Віктора Небоженка, розмови пропагандистів і ватажків «л/днр» про референдуми, потрібні кремлю для відвернення уваги росіян від харківської поразки. Адже по-суті, це означає, що росія програє війну, потрібно йти на мирні переговори, і що цілком можливо, росії доведеться віддати Україні її території.

«російська пропаганда не може озвучувати такі меседжі. Тому для того, аби спустити ситуацію гальмах, Соловйов, Скабєєва, Сімоньян – усі ці люди змушені говорити про «референдуми», як про доказ, що українці погані. Хоча з політологічної точки зору, всі ці «референдуми» – пропагандистські «бульки» на дуже короткий час. Вони нікчемні щодо нашої країни, і в перспективі не становлять жодної небезпеки ані для України, ані для росії. Збройні сили України звільнятимуть наші тимчасово окуповані території, а ці «референдуми» «розтануть як весняний сніг»»


Крім того, переконаний політолог, навіть у разі проведення «референдумів» та формального входження тимчасово окупованих територій до складу рф, кремль не буде офіційно оголошувати війну Україні та загальну мобілізацію. За словами експерта, результати прихованої соціології продемонстрували, що росіяни спочатку захоплюються війною, потім відчувають до неї байдужість, а опісля зовсім реагують на неї з підвищеною відразою.

«У кремлі чудово розуміють, що оголошення «вітчизняної війни» означає появу на фронті дітей із середнього класу. Американці колись зробили цю помилку у В’єтнамі, тож путін не має наміру її повторювати. Він не чіпатиме середній бюрократичний клас, який завжди його захищав. Тому мобілізовувати і надалі будуть соціально беззахисну частину населення – злочинців, безпритульних, боржників за кредитами тощо. Жодної загальної мобілізації через будь-який привід або форму, не буде. Тільки мобілізація «м’яса», щоб його поглинула російсько-українська війна. Навіть «результати» анонсованих «референдумів» не зможуть використовувати для оголошення в рф загальної мобілізації. Ці «волевиявлення» не мають жодної практичної перспективи, окрім «паузи» в розгубленості російської пропаганди»

Нагадаємо, сьогодні, 20 вересня, окупаційна влада терористичних організацій «лнр» і «днр» призначила дату проведення «референдуму» про входження до складу росії тимчасово окупованих районів Луганської та Донецької областей. «Волевиявлення» має відбутися з 23 по 27 вересня.

З аналогічною ініціативою виступила окупаційна «адміністрація» Херсонської області.

За логікою кремля, анексія тимчасово окупованих територій до складу рф, дозволить офіційно оголосити війну Україні, розпочати в росії загальну мобілізацію, а також використати ядерну зброю для «захисту територіальної цілісності» згідно з доктриною агресора.

Спікер держдуми рф В’ячеслав Володін висловився за прийняття до складу росії тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. Пропагандистка Маргарита Сімоньян заявила, що «цей тиждень ознаменує або нашу швидку перемогу, або ядерну війну». А заступник голови ради безпеки рф Дмітрій Медведєв не виключив застосування ядерної зброї проти України.

Водночас, депутат держдуми Андрій Гурулєв заявив, що росія завдаватиме ядерного удару не по Україні, а по Німеччині та Великій Британії.

В Офісі президента Зеленського повідомили, що проведення «референдумів» ніяк не вплине на рішучість ЗСУ звільнити тимчасово окуповані території України.

Також на Банковій ідеї ​​та розмови окупантів щодо проведення «референдумів» на захоплених територіях, назвали заспокійливим засобом для Z-аудиторії.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *