Помер Герой України підполковник Олександр Петраківський, командир роти 8-го окремого полку спецпризначення ЗСУ

Від наслідків поранення, отриманого в бою у липні 2014 року в бою з російськими окупантами, помер Герой України підполковник Олександр Петраківський, який був командиром роти 8-го окремого полку спецпризначення ЗСУ. Останні сім років він був прикутий до ліжка.

Як повідомляє “Новинарня“, про смерть воїна в неділю, 29 серпня, повідомив Петро Ткачук, начальник Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

“У цей скорботний день (День пам’яті загиблих захисників України – “Н”) отримав ще одну надзвичайно трагічну звістку… Після тривалої боротьби за життя відійшов у вічність випускник Національної академії сухопутних військ Герой України підполковник Олександр Петраківський”, – написав Ткачук у Фейсбуці.

Він розповів, що Петраківський завершив НАСВ 2009 року за спеціальністю “Бойове застосування та управління діями аеромобільних підрозділів”, після чого проходив службу в одній з елітних військових частин спеціального призначення.

20 липня 2014 року розвідувальна група під командуванням Олександра Петраківського, забезпечуючи проходження колони техніки Збройних сил та сил добровольчого батальйону “Айдар” до аеропорту Луганська, виявила ворожу засідку в районі міста Щастя і вступила у бій, що дозволило забезпечити проходження колони запасним шляхом. У цьому бою Петраківський отримав важке поранення голови, однак продовжував керувати діями групи, виносив поранених у безпечне місце. За це указом президента України від 4 грудня 2014 року № 918/2014 офіцер був відзначений найвищою нагородою – званням “Герой України”.

“Однак наслідки того бою стали для Олександра Петраківського жахливими… Кома, десятки надскладних хірургічних операцій, тривала й коштовна реабілітація. Довгі сім років Сашко, його рідні та близькі, десятки доброчинців та волонтерів боролись за життя Героя. Довгих сім років ми всі молились за його швидке одужання та повернення на службу. Втім смерть забрала його від нас…” – ідеться в дописі Ткачука.

Олександру Петраківському було 33 роки. Він народився 4 червня 1988 року в Житомирі в сім’ї військових.

Закінчив школу в Ізяславі. Ще до вступу до військового вишу, займаючись у парашутному гуртку, здійснив понад сто стрибків з парашутом.

Навчався в Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного (м. Львів) на факультеті аеромобільних військ за спеціальністю “Бойове застосування та управління діями аеромобільних підрозділів”, яку закінчив у 2009 році.

У липні 2014 року капітан Олександр Петраківський очолював групу спеціального призначення ОК “Північ” ЗСУ.

Після бою 20 липня та поранення в голову був прикутий до ліжка. Проходив лікування в Україні, Польщі, в Ізраїлі, США (2016 рік, госпіталь у Х’юстоні).

Проходив складну реабілітацію у Науково-практичному центрі нейрореабілітації “Nodus” в Броварах. У 2018 році лікарі повідомляли, що у Петраківського намітився прогрес.

Навесні 2021 року Кабінет Міністрів знову надав грошову допомогу для нейрореабілітації Героя України Петраківського в “Нодусі” за кошти, передбачені бюджетною програмою 2507030 “Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації осіб з інвалідністю”.

 
Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *